2016-11-14

JVC AV-29BD3EN

Victor med skruv!

JVC, eller Japan Victor Company som företaget heter på hemmaplan, har numera gått samman med Kenwood. Men det är en annan historia. Denna AV29BD3 som antingen har EK (Storbritannien) eller EN (övriga Europa) på slutet är ingen skräp-TV. Det märker man så fort man försöker öppna den, hela 12 (sic!) skruvar måste dras ur för att få av höljet, som är lite väl överdimensionerat. Detta gör TV:n klumpig och svår att lyfta. Men baktill sitter två handtag nedtill så det är ändå relativt lätt att flytta den om du lyfter med bildröret mot din mage. När vi ändå pratar innehåll så sitter det en Philips A68ESF002X111-tub inuti, tillverkad i Frankrike. Detta ger en riktig bra bild hur du än rattar på inställningarna. AV-29:an är relativt modern och lanserades troligen 1998, just denna är tillverkad år 2000 enligt plastskalet.


Till och med RF-signal från en piratkonsol ser hyfsat ut!

Enkla, tydliga menyer på flera språk.
JVC har utrustat denna TV med en hel del smarta funktioner och en del korkade. Till att börja med finns det ett ECO mode som anpassar bilden efter rummets ljus, om det verkligen funkar låter jag vara osagt. Det låter mer som en funktion för att spara några ynka milliwatt. Det finns gott om bildinställningar och ljudet låter rent och klart, men saknar ordentlig bas. Du kan även pilla med Hyper Sound (loudness?) och Tint (färgtoner) m.m. Nåt som inte är så roligt är det korkade AV-systemet. Du kan välja en "AV" utan fjärrkontroll, men vad det innebär är okänt. För att använda uttagen ska du nämligen välja EXT1, EXT2 och EXT3 för de två SCART-uttagen och AV-komposit fram. En fjärr verkar helt nödvändig då man ska trycka på "0" för att växla mellan dem. Konstigt system minst sagt. Vid test höll jag dessutom på att ge upp eftersom jag först inte fick bild på någon av ingångarna. Efter att ha blåst rent innanmätet med tryckluft och pillat i menyerna finner jag att man kan välja mellan S-video eller inte på AV-kanalerna. Väljer man S-VHS verkar även SCART aktiveras? Det hela är mer än luddigt, för det finns ingen S-video-ingång över huvudtaget.


RGB SCART NTSC Basket - Blue edition
Fler funktioner som finns är olika storlek på text-TV och en zoom-funktion som tyvärr funkar halvdåligt, men låter dig välja 16:9 om du hellre vill ha det. En intressant funktion är däremot "dubbing" som låter dig visa samma bild på en annan apparat. Detta fungerar tyvärr ej med RGB, men du kan länka bilden från AV-komposit till en annan TV genom EXT2 (AV2). Möjligen användbart vid till exempel tävlingar så att fler kan se spelandet på en större skärm. Kul funktion, men det går ju lika gärna att göra med att splitta en kabel... Bilden är som sagt bra, men som vanligt vid RGB SCART NTSC vill man ställa in den helt rätt. Detta ska gå att göra i servicemenyn. Denna nås genom att du trycker på "information/i" och "mute" samtidigt. Eftersom jag inte har originalfjärrkan har jag inte lyckats med detta ännu. Är du däremot redo så bläddra ner till sidan 15 i manualen som det finns länk till längst ner, en mycket bra handbok som till och med berättar hur du löder om vissa kretsar, imponerande JVC!

Dock är har detta exemplar ett problem med att bilden blir på tok för blå. Troligtvis är det bara RGB-signalen som inte har rätt inställning. Men eftersom  vi inte kommer åt service menyn kommer den förmodligen tyvärr skrotas. AV-29BD3 borde vara en suverän TV, med bra grundmenyer, men lite väl korkade AV-val som drar ner betyget. Att du har originalfjärren krävs nästan för att du ska få ut det mesta möjliga. Just denna fick jag på tippen, men eftersom den envisas med att dryga sig får den åka tillbaka dit. Allt är inte guld som glimmar.


Onödigt stort skal eller hur!
 BETYG

Bild: 3/5 (högre betyg med rätt inställningar)
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: 3/5

EGENSKAPER

Märke: JVC
Modell: AV-29BD3EN
Bildrör: Philips A68ESF002X111

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 29"
Egentlig bildyta: 27"
NTSC: Ja
Ljud: Nicam Stereo (2 x 8 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
AV-komposit x 1 (framtill)
SCART x 2 (RGB x 1)
Hörlursutgång x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 98 W (genomsnitt) 148 (max)

FORMAT
Bredd: 73 cm
Höjd: 59 cm
Djup: 49 cm
Vikt: 37 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Ja!
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, två nedtill
Tillverkningsland: Storbritannien
Lanseringsår: 1998
Manual: http://elektrotanya.com/jvc_av-29bd3en_av-29bd3ek_chassis_je.pdf/download.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar