2016-11-08

Sony KV-C292

90-talsdrömmen!

Detta kunde förmodligen ha varit min dröm-TV i mitten på 90-talet. En Sony 28" med stereo, SCART RGB, NTSC och text-TV! Kunde det bli bättre liksom? Nu är den förvisso bara 27" stor om man tar fram tumstocken och kontrollmäter. Det ser till och med ut som att det står 29" på tuben, vilket är duktigt missvisande i sådant fall. Tillverkad i Västtyskland, vilket skvallrar om att den borde ha sett ljuset innan 1990 då muren föll. Plasthöljet säger dock maj 1991, så vi går på det. Som vi redan nämnt har den i stort sett allt man vill ha, är den bra då? Jorå, det sitter ett Trinitron-bildrör i som kallas A68JYK60X (tillverkat i Storbritannien) och den gör sitt jobb hur bra som helst. Som vanligt är det lite felinställt, men pottarna baktill sitter i en klunga och är till och med uppmärkta för ännu enklare inställning. Det finns dock många av dem, du kan ställa in bilden i höjd- och sidled, men även diagonalt, trapets och liknande. Det tar en stund innan man får det som man vill och det blir aldrig 110% bra tyvärr. I annat fall hade det blivit full pott i bildbetyget. Men detta är inget som märks när man spelar och även solen har fläckar. Det finns gott om inställningar på fjärren också, kräma gärna på med lite extra färg. Det ser ofta illa ut, men gör sig bra på denna TV. Runt tuben sitter ett intressant skyddshölje av plåt som jag aldrig sett innan, troligtvis för att få bort störningar.
Ljudet är som bekant Nicam Stereo, det mynnar ut i två stycken 14 ohms högtalare. Även dessa tillverkade av Sonys svettiga västtyskar. Du kan ställa in diskant och vad jag skulle kalla mellanregister. Basen går inte att öka, men det låter rejält ändå. Bäst ljud får du om du stänger av Nicam Stereo-läget. Höljet runt TV:n öppnar du upp med klammer, lite smart. Endast två stjärnskruvar bak vid SCART-kontakterna behövs skruvas ur. Kikar man på innanmätet ser man att det är gammal klassisk elektronik med flertalet kretskort, allt dock snyggt och prydligt. Denna Sony var väldigt dammigt inuti, istället för att stå och dutta med en trasa eller andra dumheter är tipset att använda tryckluft precis som proffsen på Hard Off i Japan.


Ordentligt med elektronik var det här! 

Nio stycken pottar behändigt placerade tillsammans.
Vad finns det då mer att berätta? Jo, fjärrkontrollen är en dunderskön grej. Ett stort as med många funktioner och en sån där klassiskt skön lucka. Mycket snygg och med flera knappar som man förmodligen behöver manual för att förstå. TV:n är rätt hyfsad designad utseendemässigt, men hopplös att lyfta. Inga bärhandtag eller ens former man kan greppa. Det enda alternativet är egentligen att lägga den med ryggen neråt och låta två personer bära den. Men även då glider man, den finns liksom inget att grepp i alls. På det hela taget är det en trevlig TV som är väl värd att sluta sin livslängd i ett spelrum, men undvik att flytta på den, du blir bara förbannad. Den väger nämligen makalösa 49 kilo!


Bilden går att deformera lite som du vill. Eller inte vill egentligen!

Deutsche qualität!
BETYG

Bild: 4/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER

Märke: Sony
Modell: KV-C292 3E
Bildrör: Sony A68JYK60X Trinitron

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 29"
Egentlig bildyta: 27"
NTSC: Ja
Ljud: Nicam Stereo (2 x 14 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 2 (RGB x 1)
Förstärkaringång/utgång? x 1
Högtalarutgång x 2 (på sidan)
Hörlursutgång x 1 (3,5 mm, framtill)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 85 cm
Höjd: 55 cm
Djup: 52 cm
Vikt: 49 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Västtyskland
Lanseringsår: 1991
Manual: Ingen känd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar