2016-11-30

Luxor 6386 (Satellite 3000)

Året är 3000!?

I mitten på 1900-talet var det häftigt att kalla saker för 2000, det var ju liksom nästa millennium. När vi närmade oss 90-tal var det plötsligt snart inte framtid längre och marknadsavdelningarna fick tänka om. Vad sägs om 3000, det låter som framtiden! Kanske var det så Luxor Satellite 3000 fick sitt namn? Luxor 6386 lät ju inte så spännande. Enligt plastbakstycket är den tillverkad i december 1988 och vita elektronikprodukter var högsta mode. Trots att det tydligt står "Luxor AB Motala Sweden" baktill med stor text, så står det även "Made in Finland" med mindre text längre ner. Enligt nätet flyttades TV-tillverkningen till Nokia i Finland runt 1992, men det verkar ha pågått tidigare än så alltså. Även plasthöljet är finskt, tillverkat av Saloplast OY. Själva tuben är dock tillverkat av svettiga, vinlulliga fransmän och är en Philips A59EAK01X01. Ett bildrör med potens.


Lägg märke till rosten, spindelväven, högtalarna och att fjärrmottagaren sitter uppe till vänster dold bakom högtalargallret.
Gott om uttag baktill.
6386:an torde vara en av Luxors toppmodeller runt denna tiden. Den har bland annat hela 4 högtalare, tillverkade i Belgien. Vid ett första test lät det förskräckligt dåligt, som att basarna var sprängda. Detta löste sig då jag upptäckte att det var min Mega Drive som hade trasigt reglage till stereo-utgången. Ljudet är riktigt bra för att vara en så här gammal TV. Även uttagen för ljud är bra. Det finns hela två 3.5 mm:s hörlursuttag, uttag för två extra högtalare och en DIN-kontakt som förmodligen är till för extern förstärkare.


Efter ommålade galler, hur snyggt som helst?
Dessvärre har detta exemplar stått ute på ett bord i regn och rusk, dock övertäckt! Okänt hur länge, möjligen i flera år. Detta har gjort att vissa komponenter rostat på chassikortet, om de gör någon skillnad i bildkvalité är svårt att avgöra i nuläget. Den verkar ha klarat sig förvånansvärt bra ändå. Plasten har fått sig några törnar och metallgallren till högtalarna var även de drabbade av rost. Eftersom det känns som att den är värd att bevara för omvärlden tänkte jag måla dessa (det finns ingen info om den alls på nätet). Valet stod mellan vitt som på originalet eller svart för att få en mer Beo-aktig känsla. Slutligen valde jag det senare eftersom jag aldrig någonsin pimpat en TV, det var dags nu! Och kanske något vi kommer se mer av i framtiden. Vem vill plocka isär sin tjock-TV och lacka om i läckra färger liksom? TV:n är lite klumpig trots sina nätta 31 kg, eftersom det inte finns några bärhandtag. Dock finns det fyra gängor undertill för att enkelt skruva på en benställning. Smidigt, men dessa verkar vara av riktigt dålig kvalité, plasten runt dem har spruckit på alla fyra och någon har försökt limma dem.

Satellite 3000 har två SCART-uttag, tyvärr har bara det ena RGB som det brukar vara. En VTR-utgång är anvisad baktill, men saknar elektronik. Om det skulle vara en primitiv videoingång är okänt. Det finns även både RF-ingång och RF-utgång som på en vanlig VHS-spelare, mycket ovanligt på en vanlig TV. Men tittar man närmare ser man att det står FM på den ena, vilket borde betyda att man kan ta in radio. Ännu ovanligare månntro? Vissa förstärkare har dessa utgångar och då är det lätt att dra från ett klassiskt lägenhetsuttag där det i en triangel brukar finnas TV, radio och satellit.


Men inte blev bilden bättre...
Bilden då? Njae, här börjar problemet. Tyvärr verkar den inte acceptera NTSC-signal konstigt nog, något som verkade vara standard hos Luxor i slutet av 80-talet, men kanske inte var lika populärt i Finland? Eller så var det snåltarmen som sög? Dessutom saknar jag fjärrka och kan inte ställa in bilden, trots en multifjärrka lyckas jag endast höja och sänka volymen och ljudet är som sagt grymt. Bilden är dock grådassig. Man vill kräma på mer svärta och samtidigt ljusa upp bilden och få klarare färger. För tillfället får alltså denna apparat riktigt uselt betyg där, men jag hoppas komma över en fjärrkontroll och kanske även nån hemlig meny i framtiden.

BETYG

Bild: 1/5
Ljud: 5/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: ?

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: Satellite 3000 (6386)
Bildrör: Philips A59EAK01X01

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 24"
Egentlig bildyta: 23"
NTSC: Nej
Ljud: Stereo (4 x 8 ohm)
Text-TV: Okänt

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1 (TV)
Antennutgång/RF x 1 (bakvänd, radio)
SCART x 2 (RGB x 1)
Högtalarutgång x 2
Hörlursutgång x 2 (3,5 mm)
DIN-utgång x 1 (troligtvis för förstärkare)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 74 cm
Höjd: 50 cm
Djup: 43 cm
Vikt: 31 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Ja!
Färg: Vit
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Finland
Lanseringsår: 1988
Manual: Ingen känd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar