2016-11-06

SABA M 25 / Ultracolor PM25S42tcSABA:s revansch!?

På spelträffen GÅS16 var Revansch-Victors SABA en av de apparater som utmärkte sig mest. Här kommer därför en enskild recension av den. Ägare innan var Aerobert, men han övergav denna då han fann sin nya kärlek i en Bang & Olufsen MX4200, något han kanske ångrar idag? 150 kr på Erikshjälpen kan inte betraktas som något annat än ett superfynd för denna lilla läckerbit.

PM i namnet står för övrigt för Portable Monitor och det är alltså inte bara en vanlig TV utan helt enkelt något lite mer sofistikerat. Steget till ett riktig studiomonter finns dock kvar. Lägg märke till det fina bordsstället undertill. Med SCART-ingång, RGB och NSTC-stöd lämnar den ingen besviken.

M 25:an går både på 230 och 12/24 volt (allt från 10 till 30 volt verkar den dock kunna sluka). Victor tyckte bilden ryckte lite vid 240 volt och byggde därför en adapter så han kan köra den stationärt på 12 V via en gammal laptop-trafo. Är man elektriker så är man. Det man kan klaga på är ljudet, men då ska man också veta att det finns utgång för en extra högtalare, de ni! Mono är det oavsett. Intressant nog sitter det ingen vanlig hörlursutgång på 3.5 mm, utan modellen större på 6,3 mm baktill. Även det känns lite mer som proffsutrustning. Enligt källor på nätet är TV:n från 1983, men den tidlösa designen gör sig bra då som nu.SABA:n har ett frontglas i välvd plast som ger en aning mörkare ton. Vill man ha skarpare bild kan man strunta i detta, men det är helt klart läckert. Det finns gott om inställningsmöjligheter och detta var en av de TV-apparater som tjock.tv slapp ställa in på GÅS16, det hade Victor redan gjort till perfektion. Pixlarna är så pass små att de nästan smälter ihop. Det är snyggt, men blir aldrig kladdigt eller suddigt. SABA M 25 är en TV du måste lägga rabarberna på om du finner den, dess lilla skärm gör dock att det inte är något för flera spelare.
Tillägg 18:e augusti 2018: Spanar du in såpan Rederiet säsong 1, avsnitt 5 från 1992, ser du en nästan likadan monitor som maskinist Gustav slår lite på och påstår har glappkontakt. Den har dock SABA-logotypen på vänster sida istället för höger så det är troligen en annan modell, men väldigt snarlik. Övriga tre monitorer är av okänt märke, men en verkar möjligen heta Javelin?Länk till SVTPlay har du här:
https://www.svtplay.se/video/15047312/rederiet/rederiet-sasong-1-stormvarning?start=auto

BETYG

Bild: 5/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: ?

EGENSKAPER

Märke: SABA
Modell: PM25S42tc
Bildrör: ?

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 8"?
Egentlig bildyta: 8"?
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: ?

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
Hörlursutgång x 1 (6,35 mm!)

STRÖM
Volt: 220-230 V, 50 Hz eller 10-30 V
Elförbrukning: 50 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 26 cm
Höjd: 25 cm
Djup: 33 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja?
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej?
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja?
Tillverkningsland: Västtyskland?
Lanseringsår: 1983
Manual: Ingen känd
Övrigt: Bordställ undertill, frontglas i plast

2 kommentarer:

  1. I was able to buy such a TV in Moscow. He is very beautiful. But doesn't work with ntsc source, only PAL and secam.

    SvaraRadera