2016-11-07

Luxor 3780


In och ut, ut och in, in och ut igen!


Denna Luxor dök upp i elektroniklådan under ett besök på min lokal återvinningsstation, något såg intressant ut med den, så efter ett snack med personalen, som i vanlig ordning ställde sig frågande till varför någon vill ha en sån, men ändå tyckte det var perry att få mer plats i lådan, fick den följa med hem. Jag gjorde även ett halvhjärtat dyk efter fjärrkontrollen, tyvärr utan framgång.

Vad är det då jag räddat från en säker död? Jo en Luxor, ett av våra stolta ”inhemska” märken, dock är denna apparat född 27/6 2004, och då Luxor upphörde med tillverkning av tv apparater i Sverige 1992 så denna är tillverkad under Nokias vakande öga nånstans i Europa. (Helt Svenskt har för övrigt inte Luxor varit sen 1984 men det är en historia för en annan gång.) En klassisk 14” mono-apparat med front AV och RGB kompatibel SCART-anslutning på baksidan, inget att ringa mor om, men den har dock en intressant funktion, den har AV-utgång på baksidan; det bör alltså vara möjligt att skicka bilden från denna vidare till ytterligare en TV/video? Dessutom har ju TV:n den där schyssta kosmonauthjälms-looken (har den?) som jag älskar, dock saknas bärhandtag vilket är synd, men ändå klart godkänd design.



Hur är bilden då? Förvånansvärt skarp och fin, bra tryck i färgerna och lätt att justera via meny med kontroller för ljus, färg och kontrast, den tar villigt emot scart RGB, både 50 och 60 Hz samt NTSC och PAL video. Dock uppstår ett problem vid testet, TV:n klarar inte att växla till AV-ingångarna utan fjärrkontroll. Helt bedrövligt kasst! Den kan dock autoväxla till SCART-ingången om denna matas med en RGB-signal, vilket blir räddningen för apparaten, men detta tilltag med att inte sätta en funktion för AV direkt på fronten eller ens via menyerna gör denna TV värdelös om man står utan fjärrkontroll och vill spela via komposit. Kasst kasst kasst. Ljudet då? Jo som de flesta i denna klass är det pappigt och klent, inga inställningsmöjligheter och givetvis mono, högtalaren är en 3” fullfrekvens historia av okänd modell, ljudet är som sagt lika dåligt i de flesta apparater i klassen, men det är ingen ursäkt. Icke godkänt!

ALBOS = Advanced Luxor Bypass Operation System! VELLY GOOD!
Tillbaka till AV-utgången på baksidan, det slår mig att denna utgång kanske bara är en pass-through från front-AV och i och med att jag saknar möjligheten att växla till denna då jag som bekant saknar fjärrkontrollen, så är funktionen med AV ut oanvändbar? Vi på tjock.tv ger oss dock inte så lätt, TV:n skruvas rådigt isär och chassikortet visar att AV-utgången i själva verket skickar signal vidare från RF-modulatorn... en tanke formas... så om man kopplar in en konsol via SCART, och en annan via RF i TV:n samtidigt, och använder sig av AV-utgången, bör man alltså kunna ha två konsoler inkopplade i denna TV och visa dessa samtidigt på två skärmar? Låter oanvändbart och måste provas. Och mycket riktigt fungerar det! Master System (RF) och Mega Drive (Scart RGB) är på bilden båda inkopplade i Luxorn och denna skickar Master System signalen vidare via AV-utgången till Philips TV:n som står ovanpå. Fantastiskt! Sammanfattningen blir, trots denna ”funktion”, en medioker apparat, godkänd bild och kasst ljud, att det inte går att växla till AV-ingång utan fjärrkontrollen gör dock denna svår att rekommendera, betyget blir ”undvik!”.

/Myran




BETYG

Bild: 3/5
Ljud: 1/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: 3780
Bildrör: Farimex a33ekc02x11 (Litauen)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Okänt

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
AV-komposit x 1 (framtill)
Hörlursutgång x 1 (3,5 mm, på sidan)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 75 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 36 cm
Höjd: 32 cm
Djup: 38 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja (saknas på provexemplaret)
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Ja!
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Europa
Lanseringsår: Troligtvis tidigt 2000-tal
Manual: Ingen känd

1 kommentar:

  1. Ägde en sådan apparat och bildkvaliteten var katastrofal liksom hållbarheten i stort. Efter ett drygt år vägrade den att starta och den blev stående tills den slutligen hamnade på toppen. En riktig lågbudgetapparat.

    SvaraRadera