2016-11-07

SABA T7041E


En tuff sydeuropé!

Vad får man om låter en italienare tillverka tuben, en fransman bygger yoke:n (grunkan bak på tuben) och låter en spanjor sätta ihop hela skiten? Jo SABA T7041E såklart! Enligt tuben verkar den vara tillverkad 1999 och är alltså inte så väldigt gammal. Troligtvis precis innan widescreen-klumparna (som ingen vill ha) slog igenom. Det är inte en fullstor (28") modell utan en 26-tummare. Den sticker inte ut på något sett designmässigt utan ser väldigt "TV" ut helt enkelt. Svart, plastig och med rundade former. Första synen ljuger dock, detta är inte vilken modell som helst. Tittar man bak hittar man hela tre SCART-uttag, tyvärr är bara en av dem RGB, men det är högst normalt. Baktill finns även en röd och vit RCA-ingång. Om det till för att koppla in förstärkare eller inte låter jag vara osagt. På sidan finns det ytterligare en AV-in och dessutom S-VHS och hörlursuttag. Den går alltså lätt att koppla in fyra konsoler rakt in i TV:n om man nöjer sig med kompositbild, inte helt tokigt!


Rena, klara, krispiga färger på denna SABA:n.
Hur är då bild och ljud? Toppklass ska det visa sig! Ljudet dunkar på rejält och det var länge sedan jag stötte på ett så kraftfullt ljud på en "vanlig" TV. Två ganska små högtalare på 8 ohm vardera gömmer sig inuti. Basen kunde absolut vara bättre dock, den känns lite plastig när man krämar på. Men det är förmodligen bättre än alla platt-TV som någonsin producerats. Med sina häftiga 33 kilo och dessutom utan bärhandtag är det ingen apparat du tar under armen till grannens spelträff, den är ganska så stationär, om man säger så.


Lägg märke till det stora kretskortet bakom RCA-kontakterna, troligtvis en inbyggd förstärkare?
Fjärrkan är den klassiska Thomson-fjärren som finns i många utföranden till flera olika modeller. Den ligger bra i handen och är skön att använda. Menyerna på TV:n är omfattande och mycket enkla att förstå, toppklass! Du kan ställa in de vanliga bildfunktionerna, men även udda saker som färgton, utvidgad kontrast och skärpa. Mycket bra! Ljudet går också att ställa in hyfsat och det finns både "stereo wide" och "virtual stereo" att välja bland. Det blir en annan typ ljud, men kanske inte bättre direkt. En smaksak helt enkelt.

Men, här kommer det negativa med denna T7041E! Bilden är kalas, inställnings-möjligheterna goda och ljudet bra, men... bilden är inte centrerad vid SCART RGB-signal. Som brukligt är den lite förskjuten till vänster. Jag har skruvat på alla pottar jag hittat på chassikortet, men ingenting händer. Bak på yoken finns dock kontrast och skärpa för den som vill pilla där, de funkar däremot men det behövs inte. Jag har även försökt ta mig in i någon slags servicemeny med hjälp av guider på nätet, dock utan att lyckas. Vet någon hur man gör på en SABA så hör av er! Detta är en mycket bra TV, tro det eller ej, men man vill kunna centrera bilden till perfektion, så ingen full pott här inte.BETYG

Bild: 4/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: 4/5

EGENSKAPER

Märke: SABA
Modell: T7041E
Bildrör: Videocolor A66EHJ43X12

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 26"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 8 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 3 (RGB x 1)
AV-ingång x 1 (på sidan)
S-VHS x 1 (på sidan)
Förstärkaringång/utgång? x 1
Hörlursutgång x 1 (3,5 mm)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 125 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 75 cm
Höjd: 55 cm
Djup: 45 cm
Vikt: 33 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Spanien
Lanseringsår: 1999
Manual: Ingen känd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar