2017-11-19

SABA M3716 VT


Utan fjärr i Tyrolen?

Åter dags för en SABA. Den tyska drottningen brukar leverera, men hur är det med M3716 VT från 1996? VT står helt enkelt för Videotext, eller text-TV som vi brukar kalla det. Lägligt nog testas en VHS-spelare idag, det funkar bra och de bildproblem som uppstår är helt och hållet spelarens fel, inte TV:ns. I SABA:s katalog från 1996 klassas M3716 som en bärbar TV, det verkar inte stämma alls. Visst är den så liten att den är bärbar, men sladden måste du ha i väggen för den går inte på 12V eller batteri.


Nej, ingen Amiga är inkopplad. Detta är en VHS-inspelning från runt 2003.
Magnetfälten är starka i dig, unga TV.

Efter lite "tracking" på VHS-spelaren (en Philips VR 502) så funkar det galant.

Just detta exemplar har stått på ett företag eller liknande. Operation märkning-klistermärket skvallrar om detta och det är även inristat PnF24 framtill. Eftersom den kommer från Piteå gissar jag på Piteå Näringsfastigheter AB. Inga inbränningar dock. Efter VHS-testet är det första jag märker är att bilden har fel format, i PAL och även NTSC (vilket den klarar galant) vid spelande. Efter att ha zappat mellan kanalerna rättar det till sig, så förtrösta inte. De verkar ha att göra med att den startar AV-kanalen även om t.ex kanal 1 igång. Tryck en gång till så rättar den till sig.Modellen är designad av fransmannen Philippe Starck, men fortfarande ganska anonym. Inte likt den hypercoola TV:n kallad "Jim Nature" han också gjorde åt SABA. Vem B. Guerin är vete katten...

Ljudet är riktigt bra för en sån här liten 14":s krabat. 6 W är högtalaren på, klart godkänt. Underligt nog finns inget hörlursuttag, men det kvittar egentligen. Under skalet hittar vi en CPT Chunghwa 370KRB22-TC38... namnet på bildröret sträcker sig 10-20 tecken till. Ett monitormärke jag inte stött på innan, med den trevliga bilden i åtanke hade jag gissat på Philips eller Samsung. Chunghwa står inte för stadsdelen i den Nordkoreanska huvudstaden Pyongyang utan Taiwanesiska CPT, Chunghwa Picture Tubes Ltd. Deras hemsida verkar dock inte uppdaterad sedan 2006.Fiffigt sätt att linda sladden.
Tyvärr hade jag inte tillgång till en fjärrkontroll i testet, lite mer svärta hade inte skadat vid spelande. Enligt nätet är tuben av så kallad Black Matrix-typ. Bilden är fantastisk utan inställningar, men för att få en 4:a i betyg måste det undersökas om det går att få ännu bättre. Fjärrkontroll efterlyses härmed.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Okänt

EGENSKAPER

Märke: SABA
Modell: M3716 VT
Bildrör: CPT Chunghwa 370KRB22-TC38 (Malaysia)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Ja
Ljud: Mono (1 x 6 w)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 55 W

FORMAT
Bredd: 36 cm
Höjd: 33 cm
Djup: 38 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Thailand
Lanseringsår: 1996
Servicemanual: Ingen känd

1 kommentar:

  1. Made by thomson, thats actually a TX807 EU chassis. The chunghwa offers good quality to view, films and persons but i do not like too much for gaming, being better for it a first 90s Philips A34EACO1X. Thomson puts that chunghwa tubes with red and then blue decal because theyre tubes made in malaysia and the shipping would be near, since these sets were assembled in Thailand

    SvaraRadera