2017-11-05

Telefunken PALcolor 2300


Telefungiert nicht?

Saligt skön design på denna Telefunken från 1978. Men telefungerar den nå vidare då? Njae... visst den gjorde ett tappert försök från sin skrotbinge. En Commodore 64 kopplades in och super turbo laddades in, längre än så hann jag tyvärr inte innan även denna small. Vad var då felet? Inte en susning, inuti ser den helt okej ut, men röken avslöjade att så inte var fallet.Bakom en gullig liten draglucka hittar du kanalinställningarna.

Ljudet brummade från start och bilden var faktiskt riktigt dålig trots frenetiskt skruvande och byte av kablar, men så är den faktiskt också strax 40 år gammal! TV:n är så gammal att 3,5 mm-kontakten som hörlursuttag inte verkar vara standard, istället används en underlig DIN-kontakt. C64 är kanske inte känd för att ge någon superb videosignal, men här var det TV:n som inte lyckades uppbringa video av kvalité.

Välkommen in till ett gytter av elektriska komponenter.


Men vilken var det som började brinna?? Det finns en del att välja på.


PALcolor 2300 är en tung och klumpig, men mycket gullig TV som förtjänar ett bättre öde. Nu får den dock återvända till änglabingen. Med sina trippla antenner (okänt varför), röda touch-knappar och gulliga lucka på sidan kommer den saknas. Svensksåld dessutom! Den är full av små snitsiga finesser som att handtaget upptill nås när man trycker till det på sidan. Öppnar du skalet kan du enkelt meka med den genom att fälla ut kretskorten som två dörrar, oerhört häftigt. Betyget är givetvis inte rättvist och detta kan inte räknas som en ordentligt recension, bara ett försök.


Bättre än såhär blir inte bilden, men något är som bekant fel med denna TV.

BETYG
Bild: 1/5
Ljud: 1/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Telefunken
Modell: PALcolor 2300
Bildrör: Telefunken 370EFB22TC62

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13,5"
NTSC: Okänt, troligtvis inte
Ljud: Mono (1 x 4 w)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag DIN-kontakt x 1 (framtill)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 45 cm
Höjd: 38 cm
Djup: 33 cm
Vikt: 15 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Vit eller orange
Bärhandtag: Ja, upptill
Tillverkningsland: Västtyskland
Lanseringsår: 1978
Servicemanual: http://www.highqualitymanuals.com/Telefunken-Without-Series/3400-PALcolor-supercontrol-Service-Manual-p-10542.html (kostar pengar!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar