2017-11-20

Samsung CX-6813ZN

Nya tider för 28:an?

Denna TV ska ha lämnats in för lagning, fixats, men aldrig hämtats upp av ägaren. Ryktet förtäljer också att man kunde köpa denna modell på typ Nolia-mässan och få en likadan fast mindre på köpet. Om ryktet är sant är osäkert. Både runt knapparna framtill och uttagen baktill satt skyddsplasten kvar så frågan är hur mycket den använts? Det är alltså dags för den spännande apparaten; Samsung CX-6813ZN. Även kallad "New Age 28" på fronten. Kanske ser den liten ut på bilderna, men det är en 28":are (jämför med juice-paketet). Eller cirka 26,5" om man mäter bildytan, fullt normalt. Att högtalarna är placerade undertill och inte på sidorna är ganska ovanligt i denna storleksklassen. Utöver designen är det vikten som först gör sig påmind, det är ingen lätt TV. 39 kg väger den in på! Som tur är finns det två bärhandtag upptill. En snabb googling ger inte en enda bildträff, vad kan detta vara för ovanlig pryl?


Utmärkt VHS-kvalité!
Även denna TV kopplar vi först upp till en VHS-spelare för att känna och klämma lite. Bilden är riktigt bra och som vanligt är det snarare spelaren som har problem. SCART RGB är inga problem som sig bör. Ljudet är förhållandevis kraftfullt (2 x 10 W), men basen slår lätt igenom. På detta exemplar var den nästan maxad så sänk den en bit. Den finns diskant, bas (eller mellanregister?) och balans i ljudinställningarna. Den klarar dessutom att driva två externa högtalare på upp till 8 ohm. Enkla att koppla in och sedan slår du bara om med en liten spak. Mycket smidigt och maxar upplevelsen rejält!

Två väldigt lätta högtalare från en Hitachi bergsprängare gör STOR skillnad! Ännu bättre ljud nu!


Du klarar dig ganska bra utan fjärr om du kikar under luckan.

Överraskande nog är det en japan innanför den koreanska klädseln. Närmare bestämt en Toshiba A66JMZ40X04. En liten lapp säger också Katsuyama, vi låtsas att det är Herr Katsuyama som godkänt tuben helt enkelt. Yoken är från TDK och på kretskorten hittar vi komponenter från Philips, Siemens med flera. Det är fullt normalt eftersom inget företag kan tillverka allt, men att Samsung som tillverkat massvis med CRT-monitorer väljer en Toshiba skaver lite. Varför? Gjorde de mest mindre tuber eller hade de redan gått över till platt-TV?

New Age 28! Det är nya tider nu farsan!
Arnold i True Lies på Mega Drive, underskattat spel.

Som på alla andra TV vill man flytta bilden lite till höger på skärmen vid SCART RGB-signaler. Chassikortet innehåller över 20 pottar, men jag låter bli dem då jag inte har en aning om vad som gör vad. Och bilden ser faktiskt riktigt bra ut redan. Jag tror faktiskt jag fått en ny favorit, Samsung har aldrig varit något favoritmärke, men det kan ju ändras. Denna TV verkar vara ovanlig så hittar du den slå till!


Endast en SCART, men det är helt okej ändå.


BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER

Märke: Samsung
Modell: CX-6813ZN
Bildrör: Toshiba A66JMZ40X04 (ZX) (Japan)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26,5""
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 10 w/8 ohm)
Text-TV: Okänt

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
S-video x 1
Högtalarutgångar x 2

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 125 W

FORMAT
Bredd: 65 cm
Höjd: 58 cm
Djup: 49 cm
Vikt: 39 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå/svart
Bärhandtag: Ja, två upptill
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: Troligtvis sent 90-tal?
Servicemanual: Ingen känd

10 kommentarer:

 1. Är några TV-apparater tillsalu? Denna verkar ju given som retrotvspel-TV.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Eller går det kanske att lämna in sin TV på service? Har en B&O MX4000 som skulle behöva kalibrering av skärm och lite översyn. Vart finns ni?

   Radera
  2. Mellan Piteå och Skellefteå. Myran finns i Arvika.

   Radera
  3. Aha. Då var det en bit från Norrköping. ;)

   Radera
 3. Hej, grym sida. Jag har en fundering: Finns det ett säkert sätt att veta om en tjockTV stödjer NTSC/NTSC-J i färg? Vill köpa en större TV i framtiden och det är viktigt att den stödjer detta då jag spelar mycket spel från andra länder + att deras version av vissa spel är bättre. Har nu en Thompson på 14 tum som stödjer detta. Tar gärna emot tips på bra modeller. Tack så mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, NTSC-J och NTSC tror jag inte det skiljer något mellan på de flesta TV-apparater. Det är ofta svårt att veta om en TV stödjer NTSC så man får prova sig fram eller kolla denna sida. De flesta från 90-talet verkar göra det, men om man ska ha en TV från tidigt 90-tal kan det vara svårare.

   Radera
 4. Hej!

  Hur är erfarenheten kring polering av tv-glas?, har kommit över en kv29a där det är som "gnugg"-märken på glaset, men går inte bort med vanlig fönstertvätt eller dylikt, upplever det inte som repor då jag försöker känna med fingrarna, kanske rentav är bakom glaset, antar att det är godnatt då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bakom glaset, är det löstagbart? Eller du menar direkt på tuben? En TV som har repor har mest troligt legat med framsidan nedåt (typ i en bil). Det finns grejer du kan putsa en mobiltelefonskärm med, men jag tycker det mesta inte funkar speciellt bra. Testa T-röd, Aceton, lacknafta. Glas tål det mesta.

   Radera
 5. Ska prova med t-röd direkt, vore tråkigt att behöva kassera, kändes som en perfekt tate-kandidat.bifogar en dålig bild(hopplöst att fota utan reflektion), men är troligen som du beskriver att den legat med glaset ner.
  https://ibb.co/eYrSum

  SvaraRadera