2017-12-20

Salora 14L20

Svenskfinskt hopkok?

Salora står för Salon Radio, en finsk TV-tillverkare från Salo som var tidigt ute med tillverkning av radio 1928. På 70-talet hade de misslyckade TV-fabriker i bl.a. Swaziland och klantade till finanserna rejält genom att köpa upp en svenskbygg oljetanker etc. Dessutom hade de dålig kvalité på sina TV-apparater vilket gjorde att de fick lägga mycket tid på garantireparationer. 1979 inledde ett samarbete med Nokia, fyra år senare tog Nokia över företaget genom att köpa upp 56% av aktierna.


Tuben är en Goldstar 370HUB22
Ett tag var Salora, Nokia, Finlux och Luxor i princip samma grejer. Det märks inte minst på denna Salora 14L20 som vi faktiskt recenserat innan, då under namnet Luxor 3374. Eftersom Luxorn är från 1988 borde denna också vara det. Tyvärr saknas luckan framtill på detta exemplar. Är det någon skillnad över huvud taget förutom logotypen? Och kan denna väga hela 2 kilo mer, eller är det fel på min våg? Det första jag märker är att ljudet är bedrövligt, högtalaren är spräckt eller liknande. Bilden är bra, men när jag försöker ställa in den ännu mer flimrar den lite av reglagen. Efter lite pillande inuti blir ljudet mycket bättre. Riktigt bra för den lilla högtalaren. Den verkar ha suttit lite löst och sladdarna var inte ditlödda så värst bra. Har du problem med din Salora kan denna sida kanske hjälpa dig i framtiden: http://www.leifline.com/reptips/Tv/SaloraTv.htm. Där finns även andra märken. Bilden ser faktiskt bättre ut om du tar bort frontglaset.


Härlig bild!
Inuti kan du bland annat ändra skärpan och jag tycker mig se att störningarna minskade, men det låter jag vara osagt. Man ser också att TV:n är exakt samma som Luxor 3374, det som skiljer är detaljer som att pottarna på nackkortet är av en annan modell. På det hela taget är detta en trevlig TV, men skicket på detta exemplar är inge vidare. Den får bli reservdelar, donator eller åka i änglabingen. Tyvärr kan den vara lite för ointressant ändå, den har nämligen ingen SCART så donator till ett arkadspel ser det inte ut att bli. Den har heller ingen 12 volts-kontakt annars hade man kunnat bygga in den i en bil (läs: van) eller nåt. 


Det rejält skitiga frontglaset sitter fast med två sådana här fästen upptill. Spara dem om du slänger TV:n!
I slutändan är det nog konsumenten som väljer mellan Luxor och Salora. Med största möjliga nostalgiska sannolikhet väljer svensken Luxor och finnen Salora. Glöm inte att du förmodligen kan använda en Salora som reservdelar till en Luxor och tvärtom. Men var ska man förvara allt junk?

BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Salora
Modell: 14L20
Bildrör: Goldstar 370HUB22 (Sydkorea)

BILD/LJUD
Typ: CRT (med frontglas)
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 1,5 w/8 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Komposit x 1 (BNC/bajonettkoppling, upptill)
Högtalarutgångar x 1 (framtill)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 37 cm
Djup: 38 cm
Vikt: 12 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja, okänt hur den ser ut
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Ja, två små på sidorna
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: 1988
Servicemanual: Ingen känd

6 kommentarer:

 1. Hej, hittade en Salora hos mina föräldrar som de nog aldrig ens använt. Så här ser den ut:

  Framsida: https://imgur.com/np3fBaz
  SCART + info: https://imgur.com/zh7rjCQ
  Euroblock: https://imgur.com/REvqjBX
  Mer info: https://imgur.com/A89S0GA

  Testade att koppla en PS2 med RGB och spela ett NTSC-spel (Samurai Western) och den klarar NTSC i färg. Ska testa ifall den klarar komposit i färg sen (med SCARTadapter).

  Bilden var riktigt bra enligt mig men den var något för långt till vänster (mer svart på höger sida) och jag vet inte hur man kan fixa det. Har ingen fjärrkontroll till TV:n och det är kanske osannolikt att en universalfjärrkontroll skulle fungera (?). Knapparna på själva TV:n kan man ställa in sådant som färg och kontrast på, men inte flytta bilden.

  Tyckte även att ljudet verkade rätt bra. Testade dock bara spelet i typ tre minuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilderna fungerar tyvärr inte längre, jag är lite sen på att svara som du märker.

   Att ställa in bilden i sidled kan man i princip bara göra i servicemenyn (som är svår att komma in i om man inte vet exakt hur man gör) eller med pottar inuti TV:n som man vrider på.

   Radera
 2. Testade nu att koppla in SCART men signalen är komposit (kommer från en switcher) och jag får inte något ljud? Ljudet fungerar på min andra Thomson Tjock-TV. Testade både GameCube och N64. En annan sak är att det inte verkar gå att ställa in hur stark färgen ska vara när man kör RGB, men nu med komposit gick det.

  Eller måste man använda Euroblock för ljudet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med Euroblock, menar du en sån här?
   https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51QbZld8bIL._SX425_.jpg

   Vid RGB-signal går det sällan att ställa in färgen, den ska vara rätt då kan man säga.

   Radera
  2. Kan inte kontrollera om det är rätt just nu men ja, rätt säker på att det är en sådan. Har fixat en annan gammal Tjock-TV nu och insåg att det du skrev om RGB stämmer eftersom man inte kan ställa in färgen på den heller, och det är ju logiskt att det är så med RGB. Den TV:n är en cirka 28" LG från ~2000-2001 tror jag. Den är grå med stora högtalare på sidorna. Har två SCART (tror att bara den ena stödjer RGB, måste testa mer) och komposit + uttag för hörlurar fram.

   Radera
  3. Euroblock ska du strunta i normalt sett. De är ovanliga och bara till för ovanliga funktioner, typ för service. Eller kanske om man ska koppla in 12 volt eller sånt.

   Radera