2018-01-28

NAD TV210

Recensionen som kom av sig...

Kanadensiska NAD är sedan länge känt bland hi-fi-entusiaster för sina förstärkare, men vem visste att de även satte sin prägel på gamla tjock-TV? TV210 ser dock väldigt plastig och enkel ut, kan det verkligen vara något att ha? Och namnet är verkligen dåligt... TV210? Ja, den vill vara en 21", men som vanligt är den en tum för liten. Även denna kommer från min hemliga sponsor i Piteå som gärna städar ut sitt förråd då och då. Det börjar dock dåligt då den inte ens vill starta. 
Men efter att ha öppnat den och givit den en snabb okulär besiktning är bilden en annan. Inuti sitter en fin Philips-tub, tillverkad i Storbritannien precis som resten av TV:n. Chassikortet är stilrent och ser påkostat ut, inga billiga delar här inte. Och det saknas en säkring vid inkommande ström, det finns alltså hopp!

Slänger i en 4 amperes-säkring och håller tummarna. Det kända tjock-tv-fjonget hörs då jag startar den, men sen ingenting... trist. Rök den igen? Vilken komponent kan det vara som strular? Fortsättning följer... känns som att man vill ge en NAD TV en eller två chanser till. Bjuder på några bilder till på dagens loot då denna recension kom av sig.


Lite andra NAD-prylar fick också följa med hem.

Liksom 10 stycken VHS-spelare, tyvärr är de allra flesta reparationsobjekt.
Uppdatering 1: Den nya säkringen höll, men efter lite letade fann jag två komponenter på kretskortet som gått sönder. Återstår att se om de går att identifiera och ersätta eller ej. Den ena är en vanlig trebent SE110 8807N-transistor och troligtvis enkel att byta. Men den andra verkar ha fyra ben och det är svårt att veta vad det har varit för något. Skulle du råka sitta på en ritning av NAD TV210 så hör gärna av dig!

BETYG
Bild: ?/5
Ljud: ?/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: Okänt

EGENSKAPER

Märke: NAD
Modell: TV210
Bildrör: Philips A51EAL155XOL (England)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 21"
Egentlig bildyta: 20"
NTSC: ?
Ljud: Stereo (2 x 12 w/8 ohm)
Text-TV: ?

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 2 (RGB x ?)
Komposit x 1 (framtill)
Audio ut x 1 (komposit)
Hörlursuttag x 1 (framtill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 110 W

FORMAT
Bredd: 62 cm
Höjd: 46 cm
Djup: 46 cm
Vikt: 20 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja, okänt hur den ser ut
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej?
Färg: Svart
Bärhandtag: Ja, två upptill
Tillverkningsland: Storbritannien
Lanseringsår: 1996
Servicemanual: Ingen känd

2 kommentarer:

  1. My god, here its impossible to get such as these pretty advanced VCRs, most of people just bought cheapest ones. The telefunken VCR is made by thomson, wichi is good. It should have fine pause and 3 speed advance, including normal speed reverse playback. The almost down one semms a Thomson Scenium. MMMMM GOOOD!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. But all were broken. Tried to save the most advanced, but no luck. :(

      Radera