2019-12-28

Kendo CT 522304

Modern japansk kampsport?

Ytterligare en Kendo, är nästa CRT till rakning. Och det märket har ju faktiskt överraskat innan, trots att de i regel är budgetmodeller. Läser man baktill verkar den tillverkad av franska Schneider i Tyskland? Och saknar en rad ingångar som samma bakstycke verkar erbjuda i andra former. Dubbla SCART och RF är det enda som bjuds. Söker man nätet hittar man föga förutom en likadan till salu i Stockholm för 500 kr. Är den värd denna summa kan man fråga sig? Annonsen är i alla fall markerad som såld! Och detta var i mars 2019! Hum... kan det verkligen stämma?

Gubben som skänkte denna skickade med en Philips-fjärr och var säker på att den skulle funka, vi får väl se...? Var Kendo rent av en budget-Philips innan turkiska Vestel tog över märket? Fjärren i Stockholms-annonsen är dock inte alls lik. Designen på både TV och fjärr är trist, korkad, vanlig, oangenäm, fantasilös, fadd, typisk 90-tals-elektronik. Det intressanta med denna TV är att det stod i ett barnrum (gissningsvis för barnbarn som hälsade på), där det även fanns ett NES med några spel, som tyvärr inte var till salu. Frågan är alltså följande: kommer de stackars barnen hädanefter få uppleva Nintendo på en platt skärm i widescreen-läge!? HELGERÅN! Tvi vale!


Snålt med ingångar.
För omväxlingsskull öppnar vi den innan testet. Där hittar vi en 26" Panasonic-tub från Tyskland och det bådar ju gott. Samma skärm verkar även sitta i Sanyo och Samsung-apparater, som har betydligt bättre rykte än Kendo. Mäter man verkar bilden faktiskt vara 26" (66 cm) bred vertikalt sett! Oftast är bara 25" synligt på en tjugosexa! Vidare har den två stycken 15 watts högtalare, vilket inte heller är helt fel. Läser man på bakstycket och även på chassikortet ser man att den är tillverkad i oktober år 2000. Snart 20 år gammal i skrivande stund alltså. Kan den bli en donator rent av? För det krävs bra menyer eller pottar på chassikortet (vilket ej finns). På kortet står det även "smer spajkanja" som efter lite översättning verkar betyda "lödningsriktning" på slovenska. Gissningsvis ligger då slovenska elerktronikjätten Gorenje  bakom detta kretskort. De köpte för övrigt upp svenska Asko (Cylinda) 2013. Intresseklubben noterar hoppas jag.
Vid uppstart är TV:n inställd på widescreen och detta går givetvis inte att ändra med knapparna framtill på burken. Program, volym och några få bildfunktioner går att justera, men inte mycket mer. Det är dessutom omöjligt att veta vad de små knapparna gör om man inte använder sig av en ficklampa. Dessvärre funkar inte heller den medföljande fjärren preccis som jag misstänkte, kanske var gubben lite förvirrad? Byter till fungerande batterier, men ingen skillnad. Hmm... nästa steg är att dra fram multifjärren. Efter lite kruxande och byte av ett batteri som börjat läcka får jag faktiskt apparaten att funka med multifjärr! 16:9 förbyts snart till ett mycket trevligare 4:3-läge, tack gode gud. Men så värst många fler funktioner hittar jag ej. Dessutom kan jag välja S-Video som bildkälla, men det finns ingen S-video-ingång! Hur tänkte de där?


PAL, 16:9. Nej tack!

NTSC 4:3. Ja tack!

Bilden är i grunden bra, men de dåliga menyerna gör den svårinställd. Mer svärta och kontrast är att önska. Och visst vibrerar den lite irriterande trots SCART RGB NTSC? Ljudet är bra, men några inställningar hittar jag tyvärr inte och en störig detalj är att den hela tiden verkar starta upp på allt för hög volym. Speciellt irriterande då volymknapparna är så svåra att hitta. Uselt Kendo!

Nej trots en fin Panasonic-tub och krämiga högtalare är detta totalt sett en riktig skit-TV. Visserligen kan du sno tuben, men utan ett bra chassi är den värdelös. Kanske kan tjock-tv hjälpa folk i framtiden genom att hela tiden skriva ut namnet på bildröret för den som behöver en donator till ett annat chassi, en bättre TV eller projekt.


BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 1/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER
Märke: Kendo
Modell: CT 522304
Bildrör: Panasonic A66ECF50X05 (Tyskland)
Chassikort: Gorenje?

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 26"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja
Ljud: Stereo (2 x 15 w, 8 ohm)
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
SCART x 2 (RGB x 1)
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (3,5 mm, baktill)

STRÖM
Volt: 230 V, 50 Hz
Elförbrukning: 95 W

FORMAT
Bredd: 75 cm
Höjd: 57 cm
Djup: 47 cm
Vikt: 31 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Svart
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Tyskland
Lanseringsår: 2000
Manual: Ingen känd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar