2019-12-09

Philips VSS7374/00T

Sommarens gruvfynd?

Undertecknad extraknäcker i en guldgruva på somrarna (japp, det är sant). Där slits saker 10 ggr snabbare än på vanliga arbetsplatser. En kontorsstol i "krosshytten" kan lätt slitas ut fullständigt på bara nåt enstaka år. Därför behövs det rejäla grejer. Men rejäla grejer kostar också mer och då kan det ibland köpas in saker från t.ex. Jula eller Biltema bara för man vet att den dieselvärmaren ändå är skräp efter två vintrar i damm, snö och kyla. På en vind bland massa skrot fann jag så i somras två gamla övervakningsmonitorer och en vanlig TV på arbetsplatsen. Samtliga har numera bytts ut mot plattskärmar de senaste åren och dessa hade blivit liggande. Eftersom de inte slängts hoppas vi de fungerar, om man nu kan få dem rumsrena? De var som synes extremt skitiga och förmodligen lika dammiga invändigt som utvändigt. Den första vi testar är den i mitten, en Philips VSS7374 även kallad just Colour Observation Quad där det sista betyder just att den är fyrkantig. Kanske var den bra att stapla förr i tiden för de som behövde två, fyra eller fler? Stryk har den också fått, den ser ut att ha blivit tappad bakom en vagn en gång i tiden.Annorlunda uttag än man är vad vid.

Quaden är tillverkad i Portugal 1998 och är alltså inte så gammal. Men har tidens tand nött ut den? Den svenska manualen finner man direkt på Philips egen hemsida, vilket är ett riktigt bra tecken. Eftersom det är en övervakningsmonitor ser ingångarna helt annorlunda ut än på en vanlig TV. Det finns fyra ingångar för kameror och det är vanliga gamla telefonkontakter (om du minns dem?), vilket känns som ett udda format till kameror, men vad vet jag? Du kan även koppla in en vanlig AV-signal via vanligare kontakter, video in är av typen BNC och audio in vanlig RCA.


Trevlig introskärm. Och version 3, ser man på!
Sa jag att de var smutsiga? Detta var ingen underdrift och de skitigaste TV-apparater jag någonsin sett. Dammet i gruvan är så kallad kvartsdamm, så fint att det knappt syns och tar sig in precis överallt. Allt i en gruva blir efter hand täckt av det och självklart också dessa. VSS7374 startar dock direkt med ett pip, men någon bild blir det inte. Lite rattande på de behändiga reglagen framtill och snart syns en klocka i bild. Hum... den där vill man inte ha igång då man spelar spel, undrar om den går att stänga av? Klockan försvinner så fort jag lyckats ratta in bild från en famiklon, men tyvärr syns lite av den ändå då TV:n har rätt kraftiga inbränningar, den lär ju ha stått på ett antal timmar genom åren. Bilden är förvånansvärt bra efter lite mer rattande. Ljudet är dock inte imponerande. En rolig detalj är att kör man via kameraingångarna så delas bilden automatiskt in i fyra delar. Vad roligt det hade varit vid tävlingar eller bara fyra olika konsoler. Men hur gör man om en vanlig videokabel till den gammal telefonkontakt?


Fyra konsoler hade varit roligt att koppla in, eller kanske en VHS att titta på då man spelar?

Fotot gör ej bildkvalitén rättvisa.
Högtalaren är väldigt liten och placerad nedåt, vilket är väldigt konstigt. Den används förmodligen mest för larmljud, men fungerar även vid spelande. Knapparna är ordentligt sega och krånglar. Någon direkt meny får jag inte heller upp, trist eftersom den verkar vara avancerad enligt manualen. Nästa steg är att öppna upp den, men jag drar mig för det då jag vet hur extremt dammig den kan vara. Det får göras utomhus eller kanske i garaget. Det sitter självklart en Philips-tub inuti, men denna har jag ingen lust att pilla i. Självklart skulle det gå att blåsa rent med tryckluft utomhus. Men skadorna och inbränningarna gör att den får åka till tippen. Hittar du en likadan i bättre skick tycker jag den är väl värd att spara dock.
Boschen till höger längst upp finner du snart i en annan recension. TV:n till vänster är en Mark och den var så risig att jag slängde den direkt.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 1/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Avancerade

EGENSKAPER
Märke: Philips
Modell: VSS7374/00T
Bildrör: Philips A34EAC01X46/UL (Spanien)
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x ? w)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
AV-komposit (BNC) in x 1
AV-komposit (BNC) ut x 2
Övervakningskamera (RJ11) in x 4
Övervakningskamera (RJ11) ut (slav) x 1
Larmutgångskontakt x 1

STRÖM
Volt: 100-240 V, 50/60 Hz
Elförbrukning: 70-110 W

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 32 cm
Djup: 37 cm
Vikt: 12 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kanaler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Portugal
Lanseringsår: 1998
Manual: https://www.download.p4c.philips.com/files/v/vss7374_00t/vss7374_00t_dfu_swe.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar