2017-09-14

Hitachi P-20 A


Imperfekt!

Japaner, japaner överallt japaner... Den lever, den lever. Felet var rätt lätt avhjälpt: volymen var på noll och ljuset neddraget till obefintligt. Dock borde man ha känt den statiska elektriciteten från skärmen, men icke. Hitachi P-20 A handlar det om och den ska ha kommit till världen 1975. Utformningen inuti är väldigt lik TU-75:an, de flesta reglage sitter på samma ställen. Men efter tre år är designen nu helt annorlunda, denna kunde man till och med få i tre olika färger: vit, röd och grön. Det finns nu också ett tydligt uttag för 12 volts-kabel. En annan stor framgång är att Hitachi valt en vanlig modern antenningång, den är dock lite smal så det är svårt att plugga in vissa kablar i den.


Läcker design med tydliga reglage.

Mycket lik sin föregångare inuti.

Den lilla högtalaren på endast 1 watt stretar på rejält och fungerar klockrent. Men bilden är svår att få till. Jag kämpar länge först med ett Mega Drive 2 i hyrväska och sedan min famiklon kallad Zonic TV Game 9000 (OBS! svensksåld!), men får inte till någon bra bild alls. Växlar från UHF till VHF och plötsligt händer det. Perfekt bild (nästan) direkt. Kanske att jag skulle testa VHF på famiklonen på den andra Hitachin också? SEGA:t verkar dock föredra UHF och snart får jag in bra bild där också. Sökningen sker på samma sätt som den äldre kusinen och jag upptäcker att den övre sökringen självklart bara gäller VHF, nu blev det genast enklare. Reglagen funkar bättre och är inte alls lika opålitliga som på TU-75:an, men reglaget till vänster om volymen sitter fast stenhårt. Efter lite stretande låter jag det bara vara. Risken är att jag bryter av det.


Absolut inte perfekt, men ack så snyggt och charmigt!

Efter lite pillande lyckas jag sträcka ut bilden över hela skärmen trots att det är PAL.
Det bästa med svartvita monitorer är ju helt klart svärtan, den går att få svart som synden, men då syns inte mycket annat heller. Det är en tunn balansgång att få till en riktigt läcker bild. Många spel blir riktigt snygga svartvita också. Kanske något att tänka på för den som gärna spelar om Final Fantasy för fjärde gången? Testa att spela helt i svartvitt! Hitachi P-20 A är en riktig sköning som förtjänar en plats i spelrummet. Med sina 42 år och i fungerande skick skulle den också må bra på ett museum eller utställning. Den är liten och smidig och det är verkligen synd att Sverige slutade med analoga TV-sändningar. Hur häftigt vore det inte att ha denna i husvagnen? Kanske finns det något sätta att sända digital TV från en egen mast så man återigen får använda den inbyggda antennen? För att koppla den till en digitalbox känns överkurs och osexigt.

BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Hitachi
Modell: P-20 A
Bildrör: Hitachi 310EUB4 (svartvit)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 12"
Egentlig bildyta: 11,5"
NTSC: Okänt
Ljud: Mono (1 x 2 W, 25 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Hörlursuttag x 1 (på sidan)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz / 12 V
Elförbrukning: 32/14 watt (normalt användande/12 V)

FORMAT
Bredd: 40 cm
Höjd: 28 cm
Djup: 30 cm
Vikt: 7 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Finns ej AV-kanaler
Färg: Grön, röd eller vit
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1975
Manual: Ingen känd
Övrigt: Inbyggd antenn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar