2017-09-13

Hitachi TU-75-301

En nysning från öst!

Vår första Hitachi och den äldsta TV:n på sidan än så länge (jag har äldre som väntar på sin tur, kika på trälådan under denna). Hur ser man då att denna TU-75-301 är så gammal? Jo förutom det yttre så har den inte ens vanlig antenningång, så kallad RF/Belling-Lee. Att den ens startar är en seger i sig. Jag har en liknande grön, supergullig Hitachi vid namn P-20 A som är stendöd för tillfället. Och den verkar betydligt nyare.

Hitachi är för övrigt ett japanskt konglomerat som grundades i staden Hitachi 1910. Precis som Toyota startade i staden med samma namn. Enkelt och bra. Namnet Hitachi betyder soluppgång, men låter mest som en nysning i väst. Idag kan du köpa det mesta under detta varumärke såsom borrmaskiner, grävmaskiner, TV-skärmar eller varför inte ett kärnkraftverk?


En adapter till TV-spelets antennsladd behövs om du vill någon bild över huvud taget.

TU-75:an är svensksåld (och även godkänd i Danmark och Norge), men jag har svårt att bestämma årtalet. Enligt nätet bör den vara från 1972. För att få bild krävs det först att du har en adapter som på bilden ovan så att du kan koppla in TV-spelets vanliga antennkabel. Det räcker med UHF, inte VHF och går säkert att bygga själv. Minns att jag experimentera med en galge på min mosters gamla TV med samma uttag. Sedan väljer du UHF-kanalen på det översta vredet och söker på det undre. Efter detta kan du fininställa på det övre genom att vrida på kransen där, jag märker dock ingen större skillnad. Eftersom antennsignalerna ofta får med sig brus och liknande kan det vara svårt att få bra bild, men efter att ha rattat på samtliga fram och bak slutar det hoppa och det blir faktiskt ganska hyfsat från en Mega Drive 2. Till denna ska det egentligen bara kopplas in pong-liknande konsoler kan man tycka. Överst framtill kan du ställa in ljus och kontrast, samt volym. Att hela bilden skalas upp och ner i storlek när man drar på ljusspaken betyder förmodligen att något inte står helt rätt till, men det funkar. Baktill finns det två större spakar och två mindre. Dessa kan du ställa in bilden med i höjdled och sidled, men det är inte helt lätt. TV-apparaten är så gammal så vad du än vrider på så ändras något annat också. Det går att göra smärre justeringar, men hoppas inte på för mycket.

Jordade vägguttag fanns nog inte när denna lanserades och att hitta en likadan Hitachi-kontakt var nog inte det lättaste heller. Resultatet ser ni här.

Med och utan det rökfärgade plastglaset. En smaksak.

Bilden är endast svartvit och döljs bakom ett transparent plasthölje, kanske för att hejda strålning som kan ha varit ett känsligt samtalsämne på denna tiden. Ytan mäter cirka 12,5" och eftersom den även klarar 12 volt var den nog avsedd för husvagn eller camping. Men var är uttaget till 12 volt egentligen? På högra sidan finns ett litet 3,5 mm-uttag för hörlurar dock. Jag testar att koppla in en famiklon istället och lyckas inte alls få till lika bra bild som från SEGA:n. Det kan bero på sladden, men jag är osäker. Ljudet är inte heller det någon höjdare, det brusar och svårt att ställa in. Men när det gäller denna apparat får man ha överseende med det mesta. Det är bara att vara glad att det funkar, som objekt på en mässa skulle den ändå får massvis med glad tillrop.


Det låg lite grejer inuti... Lägg märke till nackkortet, världens minsta?

Efter en urblåsning med tryckluft och lite putsade blir den såhär fin till slut.

Hitachi TU-75:an är en riktig liten godbit. Tyvärr är detta exemplar slitet både utvändigt och lynnigt invändigt, men den fungerar som sagt. Än är den inte redo för änglabingen och jag hoppas den får komma till användning snart igen. Kanske ser du den på Nordsken 2018?

BETYG
Bild: 1/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Hitachi
Modell: TU-75-301
Bildrör: Hitachi 340CB4

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 13"
Egentlig bildyta: 12,5"
NTSC: Okänt
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång UHF x 1
Antenningång VHF x 1
Hörlursuttag x 1 (på sidan)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz / 12 V
Elförbrukning: 30/14 watt (normalt användande/12 V)

FORMAT
Bredd: 41 cm
Höjd: 33 cm
Djup: 29 cm
Vikt: 9 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Finns ej AV-kanaler
Färg: Träfärgad/svart
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 1972
Manual: Ingen känd
Övrigt: Frontglas i plast

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar