2017-09-11

SABA M 2504

Samtida tysk ingenjörskonst


Ännu en liten SABA, kommer den överraska som de andra från samma tillverkare? Vi får väl se. Namnet är M 2504 där 25 står för bildrörets storlek på 25 cm, men som en samtida broschyr förtäljer är själva bilden bara 22 cm (typ 9"). Enligt denna var priset i Tyskland 830 DM 1992/93, året då den lanserades. Det låter mycket och jag är osäker på vad det blev i svenska kronor då. Vad 04 i 2504 står för är okänt, det finns även en liknande modell kallad M 2503, inte mycket verkar skilja emellan dem.


Modeller skulle ofta posera vid travar av gummidäck i början på 90-talet. Oklart varför.

Fotot ovan kommer från SABA:s katalog 1992 och pryder faktiskt omslaget. Tittar man noga ser man att denna modell verkar ha bajonett-koppling baktill, något M 2504 inte har. Kanske är det en M 2503? Den kan vara så att 2504:an kom året efter, 1993. Denna katalog och massa andra från SABA hittar ni på www.saba.pytalhost.com, lätt värt en kik! Där finns bland annat SABA VideoVision, en portabel VHS-spelare med inbyggd 5" LCD-skräm som fälls upp. Dåtidens "padda" på hotellrummet. Förmodligen lika ovanlig idag som då. SABA låg i framkanten på 90-talet, men märket var inte speciellt bra positionerat i Sverige.


Riktigt läcker bild utan frontglaset. Det enda som fattas är NTSC.


Alla uttag sitter baktill på 2504:an, även hörlursuttaget. Där finns även en stor strömbrytare för hela apparaten och en läcker liten spak. För du denna spak åt höger uppenbarar sig ett uttag för en vanlig apparatsladd för växelström (AC) som du sätter i väggen. Men för du spaken till vänster ses istället ett annat uttag som bara passar med sladdar avsedda för 12 volt (likström/DC) och till exempel husvagnar. En smart liten detalj som gör att användaren inte kan ta miste. Den levererades mest största sannolikhet med två stycken sladdar vid försäljning.


Bilden är liten, men ruskigt bra. Inställningsmöjligheterna kunde dock ha varit lite fler. RGB SCART tar den som synes. Tyvärr får apparaten problem när man växlar över till NTSC. Musiken hänger på och spelas i 60 Hz-hastighet, men bilden blir snarare smalare(!) än bredare. Lite synd. Ljudet då? Ja helt okej för en liten mono-högtalare faktiskt! Trots att skärmen endast är 9" är det en tung liten krabat på 7 kilo. Öppnar man den ser man genast att den är välbyggd med ordentliga komponenter. I gammal elektronik var det ofta så att tyngden hängde ihop med kvalitén. Det finns gott om pottar inuti, men eftersom 2504:an inte tar NSTC känns det lite tråkigt att ge sig på dem. Dessutom behövs det knappt. Till höger om SCART-kontakten syns det också att uttag för AV-komposit, troligtvis planerades eller fanns dessa på andra varianter av modellen. Tuben är en RCA 27GDC85X, men tillverkad av Samsung i Korea. Chassit verkar kallas för SC09/TX90. Det rökfärgade frontglaset i plast är nog mest en gimmick och bilden blir bättre om du avlägsnar det, dock ser TV:n bättre ut med det på. Av de tre SABA som testats här på www.tjock.tv är denna överlägset sämst, men trots detta inte en dålig TV!
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: Enkel

EGENSKAPER

Märke: SABA
Modell: M 2504
Bildrör: RCA 27GDC85X (Samsung)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 9"
Egentlig bildyta: 9"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (2 W, 16 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
Hörlursuttag x 1 (baktill)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz / 12 V likström
Elförbrukning: 26 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 28 cm
Höjd: 25 cm
Djup: 31 cm
Vikt: 7 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Okänt (tuben tillverkad i Korea)
Lanseringsår: 1993
Manual: Ingen känd
Övrigt: Frontglas i plast

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar