2017-09-18

Man kan inte rädda dem alla...


Farväl tjockisar

Bilen ska snart in för vintern och det måste rensas i garaget. En brun, en grön och en vit TV-apparat ska testas och deras öde avgöras. Får de stanna eller åker de till änglabingen?

Underbart vackra röda kretskort med svensk text.

AGA Typ 4641
Vi börjar med den träfärgade bruningen. Underbart vacker TV från svenska AGA, ett företag det kan skrivas hur mycket som helst om. De sålde dock sin TV-tillverkning till svenska Philips 1971 så gissningsvis är denna TV och den gröna från 60-talet. 4641:an vägrar starta, men efter att ha satt i en säkring som saknades börjar det glöda i elektronrören. Det finns faktiskt två säkringar, en för 220 och en för 240 volt. Oklart varför. Jag minns att gamla TV-apparater ibland behöver rätt lång tid på sig innan de får bild och låter den vara. Fem minuter senare smäller det till och det börjar ryka ur den. Jag rycker ur sladden och bär ut den utomhus. Ingen brand, men notera den strategiska placeringen av brandsläckaren. Båda säkringarna har klarat sig, men en komponent bredvid har kollapsat. Jag tror att den får åka till loppis, det är för fin för att slängas och kanske vill någon ha den som inredningsdetalj. Eller att meka med?

Ajrå... AGA-rök.

AGA Typ 4541
Den gröna är nästan samma modell som föregående, men denna verkar ommålad och ser lite annorlunda ut inuti och baktill. Stendöd tyvärr, kanske inte så konstigt då vissa sladdar hänger lösa inuti. Båda apparaterna har gamla VHF/UHF-ingångar och även uttag för extern högtalare (mono). Båda kan även drivas av antingen växelström (som vi har i ett vanligt vägguttag) eller likström. Även denna åker mot ett nytt öde.

Storebror(?) AGA Typ 4641, notera sladdvindan till vänster.

Lillebror(?) AGA Typ 4541. 
Luxor Colorama de Luxe / Typ 2631 
Även om de båda AGA-apparaterna är charmiga så är det Luxorn som är mest intressant. Tyvärr är även den stendöd. Det lyser lite i nacken på den och jag lyckas byta en säkring som slutar att flyga, men mer tid orkar jag inte lägga på den. Vilket är ytterst trist då det är en vacker modell med ben-ställning till. Jag gissar på sent 70-tal och att den befann sig i den högre prisklassen. Baktill sitter en lampa som troligtvis skapade någon slags bakgrundsbelysning mot väggen. Charmig och inte helt vanlig detalj. TV:n har åtta kanaler och flera inställningsmöjligheter för ljudet framtill. Knappen nederst kallas för AFC vilket högst sannolikt står för Automatic Fine Tuning. Lyxigt.

Året är nittionhundrasjuttionånting?

Notera lampan baktill!

Är den värd att spara ändå? I och med att den är en robust träkonstruktion och på hjul kanske man kan göra något annat roligt med den? Jag bestämmer mig för att riva ut den och bevara höljet. På tuben står det VMI E3K34723 (E:et är dock bakvänt), osäkert om det är Luxors egna tub? Inuti till höger sitter två högtalare, en framåt och en åt sidan. 2631:an är fortfarande mono, men kan nog leverera ett absolut godkänt ljud för sin tid. Nedanför dessa bakom högtalargallret sitter en box jag inte kommer åt. Har den ännu fler högtalare?

Luxor Briljant x 2! En 7" åt sidan och en 4x6" framåt.

Notera de underbara RGB-rattarna i korrekta färger!

Ooops! Dekal under chassikortet.

Jag river ut chassikortet och kommer sedan åt boxen nedanför högtalarna, vad kan det vara? Till min stora förvåning är det totala inställningsmöjligheter till bilden på tuben. Höjd, längd, trapets, diagonal, linjär, you name it!! Aldrig någonsin har jag sett en TV med så många inställningsmöjligheter analogt. Dessvärre är de så gömda att ingen någonsin skulle få för sig att leta fram dem, mycket konstigt. De är placerade så att de kunnat användas om det fanns en lucka på framsidan, kanske att det fanns en ännu lyxigare modell med det? Men det är ytterst tveksamt. Detta är inga funktioner du vill att dina barn ska komma åt. Det kan sluta i katastrof. Coloraman strippas på det mesta utom högtalare (som säkerligen fungerar) och detaljerna till knapparna framtill. Kanske blir det en plattskärm och MAME? Eller så stöter man på en annan tjock tub som passar perfekt i hålet? Eller varför inte en ordentligt analog dockteater? Ett tag till får den stå där den gör. Alldeles för vacker för att slängas.

Men jösses, vilka sjukt bra inställningsmöjligheter!

Redo för ett projekt. Har du något tips?

5 kommentarer:

 1. Hej. Har alldeles nyss kommit hem med en AGA typ 4641 från en återvinningsmarknad i Piteå. Kan det vara samma rökmaskin som du skriver om?

  Hälsningar
  Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamen! :) Köpte du båda? Sjukt snygg, men jag har inte plats för fler.

   /Thomas

   Radera
 2. AFC = Automatic Frequency Control.
  Den modellen från Luxor var fruktansvärt problematisk vad gäller tillförlitlighet. Mängder av fel på dem så de var inget Luxor hade anledning att vara stolta över precis. Har för mig det var Westinghouse som gjorde bildrören. Luxor tillverkade aldrig några bildrör själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul inlägg. Jobbade du på Luxor eller sålde du deras apparaterna?

   Radera
  2. Min far jobbade många år på Luxor och sedermera även jag själv.

   Radera