2016-10-03

Luxor 3654 (3358)


Luxor levererar!

Är Luxor 3694:an ett problembarn, så är "broder 3654" den rejält duktiga storebrodern! Utseendemässigt är de nästan identiska, sånär som på panelen framtill (och färgen). Men när lillebror strular så levererar storebror. Dessutom behöver du ingen fjärr för att ställa in bilden på denna.

Tryck in en SCART RGB-kabel från valfri konsol och bilden imponerar direkt utan några extra inställningar. Sänker du ljuset lite blir det ännu bättre. Bildfunktioner och ljud verkar vara samma som på 3694:an, men bilden är så mycket bättre så man undrar vad som skiljer inuti. Är det helt enkelt lite dyrare komponenter? Den meningslösa F-knappen finns kvar, men verkar funka automatiskt här.

Knapparna framtill påminner om en mikrovågsugn. En annan rolig detalj är fjärrkontrollen som ser ut som Nintendo Wii:s kontroller, komplett med snöre och allt. Annorlunda, men fin. På dosan finns en knapp med namnet: text. Det verkar alltså som att de slopat text-TV-funktionen i allra sista stund? Men, den ska ha funnits som tillval. Så också modulen undertill som gjorde den kompatibel med 12/24 Volt. Det finns egentligen inte mycket mer att säga om denna TV förutom att den är värd att leta efter! Ett riktigt kap! Se även lillebror 3358 som har mindre bildrör.

TV:n används fortfarande av proffs, som den kända spelkompositören Kreese.
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: 3654
Bildrör: Toshiba A36JAR00X01 (Japan)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 15"
Egentlig bildyta: 14"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART (RGB) x 1
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 37 cm
Höjd: 35 cm (38 cm med extramodul)
Djup: 37 cm
Vikt: 12 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Silver, vit
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Sverige
Lanseringsår: 1987
Manual: Ingen känd

6 kommentarer:

 1. Modell 3654 finns med i Luxors produktkatalog för 1987 och den kunde kompletteras med både text-tv och en modul för 12/24-voltsdrift. Även fjärrkontroll var tillval...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon, har du någon bild från katalogen rent av Herr Ostman?

   Radera
  2. Jag har faktiskt det. Ge mig en mejladress eller nåt ställe att ladda upp bilden och jag står gärna till tjänst. Detta är viktigt kulturarv.

   Radera
 2. Mejla: thomas PUNKT sunhede AT gmail PUNKT com
  Tack! Viktigt så in i baljan!

  SvaraRadera
 3. 3358 hittar jag inte heller i mina gamla broschyrer. De två första siffrorna brukar stå för bildstorleken i centimeter. har 3358:an mindre bildrör?

  SvaraRadera
 4. Den står inte hemma just nu, får kika på den sen.

  SvaraRadera