2016-07-10

Casio TV-1400

TV i Game Boy-format!

En 3" LCD från 90-talet, kan det vara något? Casio TV-1400 ska ha kommit runt 1994 och sålde nog knappast i någon stor upplaga. Detta exemplar fann jag för en tjuga på en stor loppis i Piteå 2016. Bilden är som sagt LCD och tyvärr riktigt risig med dagens mått mätt, i alla fall i genom videoingången. TV-funktionen går ju inte att testa så lätt numera. Det går att ställa in färg och ljusstyrka, men det blir inte mycket bättre av det. Det är dock omöjligt att fota den lilla skärmen rättvist. Storleken är nästan exakt samma som Nintendos första Game Boy. Den är oerhört smidig och väger under halvkilot.


Riktigt såhär dålig är inte bilden, men den är inte bra. Det gråa fältet till höger ingår inte i TV-bilden utan är till för att ställa in kanalerna. Ett litet streck visar sig där när man söker efter kanalerna.
Det finns flera originaltillbehör, dessa är: extern antenn, AV-kabel, biladapter (för cigarettuttaget), nätadapter och RF-adapter. Med den sistnämda inkopplad till en digitalbox bör du fortfarande kunna se på TV. Att den går på 4 AA-batterier är mer än lovligt läckert, problemet är att den är omöjlig att ha portabel efter att det analoga TV-nätet släcktes ner. Kanske kan den vara rolig att ha med sig på utlandssemestern och pejla efter TV-nät i länder som inte blivit hela digitala än. I Europa är det Moldavien, Ryssland och Ukraina du då ska ta sikte på. Min vän Gurra kom på en annan funktion som kanske skulle göra den lite mer användbar. Att använda den som portabel skärm när man är ute på loppis eller mässa för att snabbt testa en konsol eller hemdator skulle faktiskt kunna vara ett bra arbetsområde för den lille japanen.Om nu bilden inte är något att ha så är det tvärtom med ljudet. Den lilla mono-högtalaren levererar med bravur. Att det finns en original AV-sladd är inget att bry sig om, det är bara en vanlig 3,5 mm hörlursplugg som går till en audio- och en video-RCA-kontakt (komposit). Det udda är att de vänt på färgerna för att förvirra (därav adaptern). Gul kontakt som normalt är för video ska du sätta i audiouttaget på till exempel ett NES. Tvärtom gör du med den röda eller vita audiosladden som du här använder till video. Korkat, men lösningen är som sagt bara sekunder borta. Visst går det att spela på den, men bilden är för dålig för att det ska vara kul. Kommer du ändå över en likadan så använd den som testenhet istället.

BETYG
Bild: 1/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Casio
Modell: TV-1400


BILD/LJUD
Typ: LCD
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 2,7"
Egentlig bildyta: 2,7"
NTSC: Nej
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR

Hörlursingång x 1 (komposit-video)
Hörlursingång x 1 (extern antenn)
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 6 V DC (4 x AA/LR6-batterier)
Elförbrukning: 3,8 W

FORMAT
Bredd: 9 cm
Höjd: 15 cm
Djup: 3 cm
Vikt: 0,445 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Nej
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: Runt 1994
Manual: http://www.manualscenter.com/manuals/casio/tv1400-service-manual.html (servicemanual)
Övrigt: Inbyggd antenn, utvikbart bordsställ

1 kommentar:

  1. Jag hade en Casio TV 570 inköpt nån gång kring 1992. Pga den låga upplösningen var det ingen idé att försöka titta på textade program... Tog med den på en flygresa en gång. På väg från Island kunde jag se marksänd svensk TV4 redan nånstans vid norska västkusten.
    Vet inte om jag nånsin tittade på ett helt tv-program med den. Dessa apparater köptes väl uteslutande av prylbögar som "en kul grej".

    SvaraRadera