2016-07-12

Luxor 3694


En kinkig österrikare.

Här har vi en riktig liten läckerbit, eller är det egentligen bara skräp? Tjock.tv har testat tre stycken 3694:or och ska vi fatta oss kort så gäller föjande: KÖP INTE DENNA TV! Fast den har ju bra bild, SCART och klarar RGB? Jo, men kvalitén är sviktande.

TV nr. 1: Första TV:n var plötsligt stendöd när vi plockade fram den till en spelträff nyligen, så den fick möta änglabingen. Bildröret måste ha gett upp totalt.

TV nr. 2: Andra exemplaret har fram tills nu fungerat perfekt, men började självklart krångla under testet. Problemet verkar vara glapp i SCART-kontakten baktill. Detta löstes med lite tejp för att hålla kabeln i rätt läge under testet, men är ju självklart ett dåligt omen. Inte verkade det gå att laga heller. Som en följd(?) funkar inte RGB på denna, kan det vara för att det är ett Philips bildrör i? Dessutom fick jag en stöt av SCART-kontakten, inte bra!

TV nr. 3: Den tredje TV:n köpte en vän och när han kom hem såg han genast att något var fel. I denna sitter det däremot ett Toshiba A36JAR40X03 (MW)-bildrör! Detta verkar ha kollapsat och bilden var mycket smal. Detta går dock att lösa om man öppnar upp den och skruvar direkt på kretskortet, men bilden blev tyvärr lite för stor och går inte att ställa in perfekt längre. Dessutom hoppar bilden lite vilket inte märks direkt, men bilden är INTE bra. Däremot klarade denna RGB(!) och då blev bilden kalas i färg och kontrast, men ändå dålig på grund av föregående problem.


På nackkortet finns även två till reglage, men de verkar inte påverka något direkt. Akta dig så du inte för en stöt!
Som ett experiment skruvade jag även upp TV nr. 2 och justerade bilden, på så sätt fick jag fullskärm med ett PAL NES, vilket såg riktigt bra ut! Men vid test med RGB-kabel från SNES och Mega Drive ville den inte alls tyvärr.

Övriga problem för 3694:an är sladdvindans plastpiggar baktill som oftast är avbrutna, klassiskt dålig konstruktion. Under vissa exemplar finns en plastmodul som egentligen bara innehåller en enda sak, en udda kontakt för att koppla på den medföljande kabeln. Vart går den då, jo till ett cigarettuttag. Suveränt då kan jag använda den i min bil? Tyvärr inte, denna kontakten är till för båtar och husvagnar och lite smalare än den som sitter i en normal bil. Köp en båt eller bygg om den. TV:n kom även i en superläcker väska med en liten ficka för kabeln/fjärr. Luxor Mini verkar hela paketet kallas. I manualen står det att Text-TV-funktionen måste aktiveras, detta gör du genom att öppna batteriluckan och dra loss en plastbit. Troligtvis hindrar denna plastbit att knapptryckningar på de speciella knapparna aktiveras. Meningslöst, men kul funktion.
Ljudet har inga inställningsmöjligheter, det finns där och fungerar, men inte mycket mer än så. Bilden är egentligen ganska bra och går enkelt att justera, men får inte högre betyg eftersom den nästan alltid strular. Bildröret på den första är från Philips i Österrike och chassikortet är möjligen från finska Salora. TV:n är troligtvis bara ihopsatt i Motala. På den andra verkar det vara Toshiba och Luxor som samarbetar. Baktill finns en knapp för degauss-funktion, det rycker lite i bilden, men den verkar inte fungera? I manualen står det att den bara kan användas vid 12/24 volt!

Detta foto gör inte bildkvalitén rättvisa.
Får du ingen bild ska du testa att trycka på f-knappen på fjärrkontrollen, den är till för att växla mellan RGB eller ej (mest strular det dock). På TV nr. 2 funkade inte RGB ändå. Har du ingen fjärr finns samma funktion baktill på TV:n till höger, men du behöver då en kulspetspenna eller liknande att peta med. På det hela taget är det en trevlig TV, men kvalitén verkar vara lite sisådär. Kom ihåg att testa den ordentligt(!) innan du slår till.

Skadat Toshiba-bildrör till vänster, helt(?) Philips-rör till höger. Samma insignal.
Endast en fjärrka räcker, lägg märke till den underliga kontakten.
BETYG
Bild: 2/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 3/5
Menydesign: saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: 3694
Bildrör: Toshiba A36JAR40X03 eller ett från Philips
Chassikort: Okänt

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 15"
Egentlig bildyta: 14"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Tillval

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART (RGB) x 1
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 37 cm
Höjd: 35 cm (38 cm med extramodul)
Djup: 37 cm
Vikt: 12 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Svart, vit
Bärhandtag: Ja, ett upptill
Tillverkningsland: Sverige
Lanseringsår: 1989
Manual: Ingen känd

3 kommentarer:

 1. Bläddrade igenom mina gamla Luxorkataloger idag... 3694:an var kortlivad. Fanns endast i produktkatalogen 1989-90. Bilder i denna länk: https://drive.google.com/drive/folders/1Ml_rpsfA64JxJaZHVIHswCU0ll1tFvwV?usp=sharing

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var ju kass, så kanske bra att de gav upp den snabbt?

   Radera
  2. Du kanske har haft otur eller så ändrades något i produktionen för det verkar vara samma Salora L1-chassi i både 3654 och 3694. Kolla denna listan:
   https://english.electronica-pt.com/chassis-to-model?chassis=L1%20Chassis
   Jag tror för övrigt att lönsamheten var ganska dålig på Mini-modellerna och att de därför gav upp den egna tillverkningen. 3374:an var väl en Goldstar från Sydkorea och även efterträdaren 3384 var förmodligen en Goldstar.

   Radera