2016-07-07

Silver CV382-X

Silver, fast vit?

När köpte du senast en elektronikprodukt kallad Silver? Bakom namnet döljer sig Technol Ace Corporation med sitt huvudkontor i Iwakura, Aichi, väldigt nära Nagoya i Japan. Allt enligt texten baktill på maskinen. Rykten säger att de slukades av Hitachi under 90-talet. Detta är en typisk husvagns-TV som såldes i åtminstone Sverige och Norge. Medföljer gör en 12 volts-kabel som gör att den fungerar i en bil. Trevlig värre, mer korkat är det dock att fjärrkontrollen behövs för att komma åt AV-kanalen. Tappa inte bort den eller ersätt den med en universalfjärr. Fast behövs det egentligen?

Jag minns inte alls var denna kommer ifrån, men den har hängt med i säkert 7-8 år och gör sitt jobb. För några år sedan såg jag en exakt likadan TV-apparat i Skellefteå på kommunens loppis. Tyvärr är de hopplöst dyra och omöjlig att pruta på så jag undvek att skaffa en till. Hade den kostat 150 kronor hade jag klippt till, men nu var priset runt det dubbla.
Ständigt har jag trott att detta var en budgetmodell tills jag nu vände på den och såg att den var ett japanskt verk. Att den dessutom har en knapp för degauss baktill höjer den över genomsnittet. Degauss avmagnetiserar bildröret. Något som var standard på gamla datorskärmar, men är ganska ovanligt på en CRT-TV. Detta är till exempel användbart om TV:n stått för nära en högtalare med kraftig magnet och bilden blivit utdragen. Funktionen verkar dock inte fungera på detta exemplar. På testmodellen är även standby (på-knappen) utsliten och troligtvis den sämsta komponenten på hela apparaten.

Bilden är bra och vid test på spelet Outlander till Super Nintendo var det i stort sett omöjligt att se skillnad på kvalitén vid antenn- eller kompositsladd. Det duger alltså gott och väl att använda RF helt enkelt. Vissa detaljer blev aningen ljusare och krispigare vid komposit, men när man växlade mellan AV-kanalen och en vanlig kanal med spelet kunde man lika väl göra bort sig och säga fel. Är det något man kan klaga på så är det färger, den är helt okej, men det går inte att fläska på ordentligt. Ljudet fungerar i den lilla mono-högtalaren, men vinner knappast några priser.


Komposit-kabel, ser du skillnad mot RF?
RF-kabel, ser du skillnad mot komposit?
Framifrån är CV382-X helt kubisk och har en härlig design, den är dock djup och svår att placera i till exempel en bokhylla på grund av detta. Undertill ser det ut som det ska sitta en svängplatta så att man enkelt rotera skärmen (i husbilen). Det smidiga bärhandtaget är pricken över i:et på denna skapelse. Slå till om du ser den, det lilla formatet gör den lätt att ha med sig vid spelträffar.
Originaltillbehör
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Silver
Modell: CV382-X


BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: Okänt
Egentlig bildyta: 9"
NTSC: Nej
Ljud: Mono
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Komposit x 1
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz / 12 V, 2.5 A (med cigarettändarkabel)
Elförbrukning: 55 W (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 27 cm
Höjd: 27 cm
Djup: 32 cm
Vikt: 8 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Ja
Färg: Vit/mörkgrå
Bärhandtag: Ja, ett bak upptill
Tillverkningsland: Japan
Lanseringsår: 80-tal
Manual: Ingen känd
Övrigt: Inbyggd antenn (idag dock tämligen värdelös) och degauss

PRISSTATISTIK

2019-??-??: 300:- (Auktion på GÅS - Gubbens Årliga Spelträff)

4 kommentarer:

 1. En särskild degaussknapp var ganska vanligt på 12-volts-tv. På en nätansluten tv så körs avmagnetiseringen varje gång man startar tv:n med knappen på frontpanelen, åtminstone brukade det fungera så på lite äldre apparater. Jag förmodar att avmagnetiseringskretsen är lite mer komplicerad på en likströmsansluten tv och att man därför gav den en egen knapp. Kanske drar den också mycket ström, något man har ont om vid batteridrift. Bäst då att bara aktivera funktionen vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så finns det dubbla degausskretsar, en för nätdrift och en för batteridrift. Den för batteridrift får man då aktivera manuellt.

   Radera
 2. Hej! Har du något förslag på en unviersal kontroll som skulle fungera med denna tv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken som helst borde fungera med lite tur. De finns de där man kan låta den söka automatiskt istället för att knappa in koder och testa om och om igen. De flesta har nog den funktionen numera.

   Radera