2016-07-05

Philips 28PT4255/00


Philips överraskar! Positivt och negativt...

Jag minns Philips med fasa, min polare och rumskompis runt 1999 köpte en ny svart Philips 4:3 tjock-TV och VHS-spelare. TV:n höll inte mer än nåt åt utan bara gav upp helt plötsligt, tveksamt om han fick pengarna tillbaka. Sedan dess har jag nästan aldrig ägt något från det märket. Att Philips finns kvar än idag är enligt vissa inte för att de tillverkar några speciellt bra produkter utan för att de har enormt många uppfinningar och patent genom åren.

Frugans farbrors frus son ville nyligen bli av med ett NES och lite spel, jag swishade en nätt summa till honom och kom hem med konsol, 13 spel och en tjock-TV på köpet. En Philips 28PT4255 närmare bestämt. Ganska lik den min vän hade. Jag visste inte ens om den skulle funka efter alla dessa år, men blev förvånad av kvalitén på både bild och ljud. Bra svärta och tydliga pixlar vid rätt inställningar. Dessvärre verkar det rycka lite i bilden, men det är så pass lite att det kanske inte stör? Framtiden får helt enkelt utvisa. Dessvärre har TV:n problem med NTSC-läget. Det fungerar att spela upp spel i 60 Hz, men bilden fyller inte ut hela skärmen konstigt nog. Det är som att 60 Hz visas som 50 Hz-måtten med breda svarta kanter och 50 Hz-läget är ännu mer komprimerat. Dessutom blir bilden svartvit på ett helt vanligt PlayStation PAL när man använder komposit-sladd, det krävs en RGB-kabel för att få färg (på PAL!) vilket är väldigt konstigt. Om det är fel på just detta testexemplar är okänt.

Notera skuggan på Mario och POW-blocket. Möjligen går det att justera bort.

Ljudet är klart och rent och har Philips Ultra Bass, i snabbvalen ska du välja "film"-ljudet och får då mycket bas och diskant. Klart godkänt, men när man krämar på med volymen så brusar det lite väl mycket. Vikten är inte enorm och de två bärhandtagen gör att den är hyfsat lätt att flytta på.

Denna Philips 28PT4255 verkar vara tillverkad för den tyska marknaden då texten baktill är på det språket, så hur den kom Sverige är okänt. Fjärrkontrollen är enkel och bra, menyerna även de lätta att förstå, men innehåller bara basfunktioner. Värd att spara? Helt klart, den är inte vidare snygg, men gör sitt jobb väl på en spelträff eller som en andra spel-TV om man inte är puritan. NTSC-spelen får du dock använda på en annan skärm.

BETYG
Bild: 3/5
Ljud: 4/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: 3/5

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: 28PT4255/00

BILD/LJUD
Typ: CRT (Black Line D)
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 28"
Egentlig bildyta: 26"
NTSC: Ja, men fungerar dåligt
Ljud: Stereo (2 x 5 watt) + Ultra Bass
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 2 (RGB x 1)
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 97 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 76 cm
Höjd: 58 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 36 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Ja, två på baksidan
Tillverkningsland: Frankrike
Lanseringsår: 1999
Broschyr: http://tv.manualsonline.com/manuals/mfg/philips/28pt4255.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar