2016-07-16

Philips 21PT1654

Stereo fast mono?

Denna Philips 21PT1654 blev över då ett äldre par uppgraderade sin stug-TV till en platt modell. Ett öde som bara blir mer och mer vanligare. Tyvärr oundvikligt då alla TV-sändningar idag sänds i widescreen och bilden blir väldigt liten (eller felaktig) på en 4:3-TV. 2007 blev det bredare 16:9-formatet standard i Europa, provsändningar hade dock SVT sysslat med sedan 1999. Lyckas du idag få in TV-kanaler på en gammal tjock-TV med hjälp av en digitalbox ser du antingen bilden i letterbox, d.v.s. två svart kanter upptill och nertill. Bilden blir väldigt liten med andra ord. På vissa TV-apparater eller digitalboxar kan du ändra så att bilden fyller ut hela bilden (pan & scan), då försvinner tyvärr delar av bilden till vänster och höger. Sällan ett bättre alternativ. Pest eller kolera. Lösningen är att använda apparaterna till gammal film (VHS eller LaserDisc t.ex.) eller spelande.


Lite klen färg kan man tycka, inget som går att ändra på tyvärr.
Precis som med förra Philips-apparaten här på tjock.tv så överraskar även 21PT1654. Positivt och negativt. Jag kan inte riktigt förstå hur de tänkte när de byggde tjockisar tidigt 2000-tal. Denna burk har SCART, RGB och NTSC-stöd, men endast mono-ljud! På framsidan syns tydligt "hål" för två högtalare, men det verkar bara sitta en monterad. Något som även syns om man kollar på AV-kompositingången framtill som bara har gul (video) och vit (monoljud) uttag. Förvisso för dåtidens filmkamera-sladdar som ofta var av denna typ, men ändå! Ljudet är burkigt och riktigt dåligt, men bilden är hur bra som helst! Inte det minsta flimmer eller problem trots olika format. Först testades TV:n med en Sony Hit Bit HB-501F MSX-dator, "F" för att det är en fransk version som har SCART RGB direkt ut från datorn. Bilden var mycket bra, men lite klen i färgen, vilket inte verkar gå att ändra när RGB-signaler används. Sedan kördes Mega Drive i både 50 och 60 Hz utan minsta problem. Då med klockren bild och go svärta.
Precis som sin storebror 28PT4255 har den samma enkla menysystem, det finns bra inställningar för bilden, men nästan inga för det kassa ljudet. Samma fjärrkontroll går även att använda till denna, klart godkänd, inga konstigheter. Denna TV finns även med stereo-ljud och dubbla SCART enligt manualen. Detta verkar alltså vara en snikmodell helt enkelt. Var är den då tillverkad? Ja, det vete katten, på baksidan står det kufiskt nog "made in Europe". Kommer du över en likadan så skulle den passa utmärkt som demo-TV i en butik för retrospel, så länge ljudet är avstängt!


BETYG

Bild: 4/5
Ljud: 2/5
Utvändig design: 2/5
Menydesign: 3/5

EGENSKAPER

Märke: Philips
Modell: 21PT1654/00

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 21"
Egentlig bildyta: 20"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Ja

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
SCART x 1 (RGB x 1)
AV-komposit x 1 (framtill)
Hörlursutgång x 1

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: 50 watt (normalt användande)

FORMAT
Bredd: 51 cm
Höjd: 49 cm
Djup: 45 cm
Vikt: 20 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Mörkgrå
Bärhandtag: Ja, två upptill på baksidan
Tillverkningsland: Europa
Lanseringsår: tidigt 2000-tal?
Broschyr: http://www.nodevice.com/download/user_manual/philips+21pt165400/118993.html
Hemsida: http://www.philips.se/c-p/21PT1654_00

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar