2016-07-09

Luxor 6364 (Remote Control 2002)

Svensk kvalitet från Motala

Namnen på Luxors TV-modeller kan förvirra, det låter nästan som samma nummer hela tiden. Detta är 6364:an, en våt dröm för den rekvisitör som ska inreda ett svenskt rum i en 80-talsfilminspelning. Brassa loss med några svarta, blanka ljusstakar, saccosäckar, affischer på Lili & Susie (kallades väl för posters på den tiden) och den där brödkniven med handikapphandtag så är det klart. Komplett med vitt benstativ på hjul kan 6364:an få ner den mest härdade icke-nostalgikern på knä utan problem. Blir det vackrare? Jo, faktiskt. En vit Luxor VHS undertill hade varit grädden på moset! Har du en så hojta till!

Designen skriker som sagt 80-tal och är klockren (kika på skärningen mellan bildramen och teckenfönstret!), men levererar detta gamla as någon hyfsad bild då? Döm om min förvåning när jag kopplar in ett Mega Drive och växlar över från 50 Hz PAL till 60 Hz NTSC. Inte det minsta problem, en mjuk övergång och den accepterar genast det nya formatet. Troligtvis var detta Luxors flaggskepp en kort tid då NTSC inte var speciellt vanligt på en svensk TV för över 30 år sedan. Baktill är varningstexten på svenska, engelska, tyska, finska och italienska och kan förmodligen antyda i vilka länder försäljningen fanns. Bildröret är ett Nokia A59EAF00X01, men tillverkat i Tyskland. Finsk Sisu och tysk ingenjörskonst i ett alltså.

Notera Bang & Olufsens MX 7000 till vänster
Mitt exemplar kommer från ett par i Byske som vänligen skänkte bort den. Någon fjärrkontroll har jag inte, men den verkar kallas för Remote Control 2002. 6364:an ger alltså en mycket bra bild, dessvärre verkar bilden förskjutits till vänster och hänger dessutom lite på detta exemplar. Felet är mycket möjligt ett ålderdomstecken och lite störande. Den unika designen gör dock att jag skulle kunna tänka mig att betala för att få den reparerad. Med lite tur kanske det går att ställa in om man hittar rätt fjärrkontroll eller vågar öppna upp och mixtra lite. (Bilden är numera bättre inställd genom reglagen inuti TV:n!!) Vid start är bilden lite dassig och det kräver att man ställer in den själv varje gång eftersom den inte verkar kunna spara inställningarna.

Mega Drive PAL 50 Hz, notera att bilden "hänger" lite uppe till höger. Detta är nu fixat!
Mega Drive (Genesis) NTSC 60 Hz
TV:n har ett hyfsat monoljud med sin stora högtalare, men har en tendens till brus ibland. Kollar du på TV är det bra om du skruvar ner ljudet på TV:n och istället höjer det på digitalboxen så löser det sig. Framtill går det att koppla in en DIN 41529-kontakt (hane). Möjligen för gammeldags hörslinga för hörselskadade? Sammantaget är det en störtskön retro-TV med delvis svenskt ursprung, den klarar NTSC och har grym 80-talsdesign.


Efter bildrörsmek och inställningar, i verkligheten är bilden ännu svartare och mer krispig.
BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 5/5
Menydesign: Saknas

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: 6364

Bildrör: Nokia A59EAF00X01 (Västtyskland)

BILD/LJUD
Typ: CRT
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 24"
Egentlig bildyta: 23"
NTSC: Ja
Ljud: Mono
Text-TV: Okänt (möjligen finns det knappar för det på fjärrkontrollen)

INGÅNGAR

Antenningång/RF x 1
SCART x 1
Hörlursingång x 1 (okänd funktion)
Hörlursutgång x 1
Högtalarutgång x 1 (okänd funktion)

STRÖM
Volt: 220-240 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 64 cm
Höjd: 49 cm
Djup: 46 cm
Vikt: 30 kg (inklusive benställning)

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Vit, silver
Bärhandtag: Nej
Tillverkningsland: Sverige
Lanseringsår: 1987
Manual: Ingen känd

1 kommentar:

  1. Hej, vi har en likadan TV fast lite mer svart/grå. Vi tänkte slänga den. Fast kanske du vill ha den istället?

    SvaraRadera