2016-07-06

Luxor 3374


En TV från Egypten?

Det svenska elektronikföretaget Luxor tog sitt namn efter en stad i Egypten då allt från pyramidernas land var inne på 20-talet. De slukades av Nokia och andra aktörer i slutet av 90-talet och varumärket ska idag ägas av ett företag i Turkiet enligt rykten.

Nyligen var undertecknad på tippen i Piteå och slängde tre TV-apparater som jag fått av några grannar. En stor, silvrig, klumpig Panasonic widescreen, en klassisk Telefunken i träfaner som var tokdöd och en gullig Excel som bara hade antenningång med glapp. Den sistnämnda var väldigt lik denna Luxor 3374, men större och luktade apa. Designen med ett frontglas såg nästan stulen ut från Luxor. I min uppväxt hade vår familj en annan modell, även den med frontglas och liknande design, men ytterligare ett annat okänd märke. Till saken hör att efter de tre skärmarna kastats får jag syn på denna lilla Luxor underst i skrotbingen. Jag frågar personalen och får samma svar som vanligt: "Ta den, men du har inte hört det från oss!". 3 - 1 = 2, jag blev ändå av med två apparater och lite annat skräp.
Den utvändiga designen är klockrent 80-talig med sneda knappar, nämnda frontglas och kantiga former. Trots att den är tillverkad för den nordiska marknaden har videoingången (komposit) bajonett-koppling (BNC), vilket inga av våra konsumentprodukter i Sverige någonsin haft mig veterligen. En liten adapter köper du enkelt för runt en tjuga, så är problemet löst. Apparaten har även frequency synthesizer tuning, oklart vad det är, men troligtvis har det med kanalsökningen att göra. Under testet strular knapparna på TV:n en aning och vill inte byta kanal, men det löser sig efter några omstarter.

Bilden är klockren och så även ljudet, trots väldigt skrala inställningar. Bilden kan du justera med tre rattar framtill under en lucka; ljus, kontrast och färg. Det räcker ändå för en underbar bild. För ljudet finns det inga inställningar alls, men det behövs inte heller, någon direkt bas ska du dock inte förvänta dig. Den här maskinen kan förgylla vilket spelrum som helst och är väl knappast världens bästa, men rekommenderas verkligen!


Underbar utvändig design!

Denna TV finns också en identisk modell från finska Salora, se Salora 14L20.

BETYG
Bild: 4/5
Ljud: 3/5
Utvändig design: 4/5
Menydesign: Saknar menyer

EGENSKAPER

Märke: Luxor
Modell: 3374
Bildrör: Goldstar 370HUB22 (Sydkorea)

BILD/LJUD
Typ: CRT (med frontglas)
Format: 4:3
Skärmstorlek enligt tillverkaren: 14"
Egentlig bildyta: 13"
NTSC: Nej
Ljud: Mono (1 x 1,5 w/8 ohm)
Text-TV: Nej

INGÅNGAR
Antenningång/RF x 1
Komposit x 1 (BNC/bajonettkoppling, upptill)
Hörlursutgång x 1 (framtill)

STRÖM
Volt: 220 V, 50 Hz
Elförbrukning: Okänt

FORMAT
Bredd: 35 cm
Höjd: 37 cm
Djup: 38 cm
Vikt: 10 kg

ÖVRIGT
Fjärrkontroll: Ja, okänt hur den ser ut
Fjärrkontroll behövs för att byta till AV-kaneler: Nej
Färg: Grå
Bärhandtag: Ja, två små på sidorna
Tillverkningsland: Sydkorea
Lanseringsår: 1988
Manual: Ingen känd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar